Regionsjef Geir Jansen i Comfort-kjeden sier til VVSforum at drikkevannshygiene er et viktig satsingsområde for Comfort fremover.
- Rent vann er ikke gitt i Norge, fordi ledningsnettet er generelt dårlig. Det er mange kommuner som sliter med dårlig økonomi, og dermed blir ikke ledningsnettet prioritert. Det blir kun prioritert ved lekkasjer. Det er transportetappen mellom vannverket og husstanden som er den største utfordringen, og hvor blant annet humus og andre bakterier kan oppstå, sier Jansen.
- Derfor må vi som fagpersoner og som jobber med rørsystemer informere forbrukeren om løsninger og tiltak som ivaretar god helse og vannkvalitet. De fleste tror at vannkvaliteten i Norge er mer en bra nok uten ekstra tiltak.

Må tørre å utfordre forbrukeren
Vannkvaliteten i Norge er regulert i offentlige forskrifter, og regjeringen har vedtatt nasjonale retningslinjer for alle vannverk. Men også tekniske krav til byggverk gjennom TEK stilles det generelle krav til innvendige vann- og avløpsinstallasjoner som er gjeldende for den enkelte abonnent.
- Vi må tørre å utfordre forbrukeren og opplyse de om vannsikkerhet. Vi må være ærlige å si at vannkvaliteten ikke er like god overalt. Det er vår plikt å fortelle de om hva som kan skje, og hvor eventuelt problemene oppstår, påpeker Jansen.
- Det er også viktig å ha sikre rørsystemer i byggene. Skjøter, koblinger og stillestående vann i dødlommer kan gi grobunn for bakterier. Det igjen kan bidra til ulike symptomer man ikke tror kommer fra vannet, og som i verste fall kan føre til sykdom. Så rent vann har en kostnad, og her må rørleggerbransjen ta ansvar. Det gjør vi nå gjennom kjedens satsing på drikkevannshygiene.

Godt samarbeid med Armaturjonsson
Comfort-kjeden har valgt å satse på et tett samarbeid med Armaturjonsson på drikkevannshygiene. Salgssjef Øivind Christiansen i Armaturjonsson forteller at de har utarbeidet et komplett program for å ivareta god vannhygiene, og er glad for at Comfort ser dette.
- Gjennom forskriftene til innvendige vanninstallasjoner heter det at vanninstallasjonen skal sikres mot tilbakestrømning eller inntregning av urene væsker, stoffer eller gasser. Vi mener at ved å benytte JRG Sanipex rørsystemer sammen med vårt nye filter JRG Cleanline Kombi og tilbakeslagsventilen Legiostop oppfyller man langt på vei disse kravene, sier Christiansen.

Jansen i Comfort bekrefter dette og supplerer med at produktene i seg selv er kjente, men det er å sette dette sammen i et system som gjør at dette blir riktig.
- Vi har hørt om dette i mange år. Men ingen har presentert dette på den måten tidligere. De ser helheten. Teknisk forum har fått til et godt og utbytterikt samarbeid med Armaturjonsson. De tar vann på alvor, og ikke minst drikkevannshygiene. Forbrukerne skal være trygge på vannet er trygt å drikke, og dusje i.

Forbrukeren er opptatt av mye annet en rent vann
Jansen synes det er rart at forbrukerne ikke er mer opptatt av vannkvaliteten.
- Vi er opptatt av økologisk mat, miljøvern, klima, luftforurensning osv. Men rent vann skulle etter mitt syn stå like høyt på samme liste. Vannhygiene blir dessverre ikke mye omtalt i pressen, og derfor er nok ikke forbrukerne like opptatt av det heller, sier Jansen avslutningsvis til VVSforum.