Han er opptatt av rekruttering til rørleggerfaget og sitter i styret for Norske Rørleggerbedrifters Landsforening.

Rekruttering er både unge som skal inn i faget og ferdigutdannede rørleggere fra andre land som kommer til Norge.

- Men det er allikevel et problem at videregående skoler ikke får plassert elever ut i bedriftene på grunn av manglende aktivitet, påpeker han.

Et annet punkt han ikke er fornøyd med er at i Oslo og omegn er det opptil 40-50 prosent stryk til svenneprøven. En viktig grunn til dette tror han at lærerkreftene ikke er gode nok.

- Noen lærere er rørleggere og kan sitt fag. Men når elevene får umotiverte lærere så blir innsatsen deretter.

Han er spent på om dette vil bedre seg når ny og moderne videregående skole med rørleggerlinje står ferdig på Risløkka. Alt har ikke vært helt som det skal på Sogn.

- Det er viktig at en nyutdannet rørlegger går ut med høy kompetanse. Dette understrekes også ved at rørleggerfaget er første og eneste håndverksfaget som har fått ½ år ekstra læretid, påpeker han.

For de litt skoletrette er det mulig å begynne i en rørleggerbedrift og samtidig fortsette på videregående i to år.

C. M. Mathiesen & Co har hele tiden 10-12 lærlinger, og i følge Thollefsen så blir mange av disse i bedriften når lærlingtiden er over.

- Jenter i rørleggerfaget?

- Vi har ingen nå, men har god erfaring med jenter i faget. De er ofte mye nøyere med pent arbeid på alt som skal synes, enn gutta. Men det er en del fysisk tyngre arbeid i faget som er et problem for jenter. Selv om faget nå har mange forskjellige moderne hjelpemidler. Og så er jenter positivt for miljøet.

- Det burde vært flere jenter i faget, fastslår Thollefsen.

C. M. Mathiesen & Co har også tatt inn ferdig utdannede rørlegger fra andre land.

- Ja, vi har mange her, mange forskjellige nasjonaliteter. Og jeg ser ikke noe problem, så lenge de snakker og forstår norsk. Dette er særlig viktig på grunn av regelverket og forståelsen i HMS-arbeidet.

Rørleggere som jobber hos C. M. Mathiesen & Co er danske, svenske, tyske, tyrkiske, en marokkaner og en rumener. - Ingen ulemper å ha med folk med en annen bakgrunn, sier Thollefsen.

- Mange av de utenlandske rørleggerne har god utdannelse og jobber godt, fastslår han.

Les også:

- Viktig å ta vare på ansatte

- Mye å ta tak i, i VVS-bransjen

- Grossister har for mye makt