Norge har vel 40 prosent flere sysselsatte enn i 1970, mens antall utførte timer bare har økt med om lag 10 prosent i samme tidsrom. Vi har lavest gjennomsnittlig arbeidstid per sysselsatt i Norden. Likevel fremmes det stadig nye forslag om kortere arbeidstid, enten det gjelder innføring av sekstimersdag eller endringer i arbeidstidsordningene.

- Antallet timer vi arbeider til sammen er bestemmende for verdiskapingen og for hvor mye velferd vi kan bevilge oss. Det sier seg selv at færre timer i samlet arbeidsinnsats vil gå ut over noe, sier Sigrun Vågeng, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO. - Det at vi ligger lavt betyr også at det er er mulig å få flere arbeidstimer ut av arbeidsstyrken, for eksempel ved at færre jobber deltid. Fleksible arbeidstidsordninger må legge til rette for dette.

- Så er det også viktig å hindre frafall fra arbeidsstyrken og øke yrkesdeltakelsen, sier Vågeng. - Den beste måten å styrke samlet timetall i Norge på er å arbeide med et mer inkluderende arbeidsliv. Noen av de om lag 700.000 i yrkesaktiv alder som midlertidig eller permanent står utenfor arbeidslivet ønsker også å delta i arbeidslivet. Det er viktig at NAV nå skreddersyr tiltak slik at de som vil og kan settes i stand til å delta. Skatte- og trygdesystemet må være innrettet slik at det lønner seg å jobbe.