Han viser til at gjennom målinger er det kartlagt at rundt 170 000 boliger i Norge har for høye radonverdier.

-Vi er blitt mye mer bevisst om faren ved dette. Radon er en snikende orm, sier han til VVS-Forum.

Han påpeker at Strålevernet anbefaler at radonnivåer alltid skal være lavere enn en maksimumsgrense på 200 Bq/m3.

I følge verdens helseorganisasjon (WHO) er radon den viktigste årsaken til lungekreft i USA, nest etter røyking.

Radon er en naturlig forekommende gass som siver gjennom berggrunnen. Forekomstene av radon vil variere med de geografiske forholdene, men Norge er blant de landene i verden med størst konsentrasjon av gassen.

Grensen for hva som er forsvarlig er satt til 100 Bq/m3. Er konsentrasjonen over 100 Bq/m3 bør enkle løsninger som ventilering og tetting av åpenbare hull mot grunnen gjennomføres.

Gangsø viser til ny teknisk forskrift som setter krav til bygningers tetthet og ventilasjon.

-Balansert ventilasjon vil være et betydelig bidrag til å få ned radonnivået i boliger, arbeidslokaler, skoler, barnehager osv, sier han.

Årlig får ca. 300 mennesker lungekreft som følge av radon i Norge. Radonkonsentrasjonen angis i Bq/m³, dvs. becquerel radon per kubikkmeter luft. Anbefalt tiltaksnivå er 100 Bq/m³ eller så lavt som mulig (Statens strålevern 2009). Gjennomsnittet i norske boliger er ca. 90 Bq/m³. Det er derfor et stort antall hus som bør utbedres.

Radon forårsaker lungekreft, og risikoen øker med radonkonsentrasjonen i inneluften og med oppholdstiden.

Byggegrunnen er den klart viktigste kilden til forhøyde radonkonsentrasjoner i bygninger. Radon dannes naturlig i berggrunnen og siver inn med jordlufta gjennom sprekker og utettheter mellom byggegrunnen og bygningen.

Husholdningsvann fra borebrønner i fast fjell kan inneholde høye konsentrasjoner av radon, og ved bruk av vannet til dusj, oppvaskmaskin og lignende vil radon frigjøres til inneluften.

Bruk av stein som byggemateriale kan bidra til radon i inneluft, men i Norge er dette sjelden en viktig kilde. Tilkjørte masser, pukk og grus i byggegrunnen kan likevel bidra til problemer med radon i områder som ellers er lite utsatt.

-I og med at radonkonsentrasjon i rom ikke bør overstige 200 Bq/m 3 inneluft, så er det viktig å installere ventilasjon i bygg som står i radonutsatte områder, sier Gangsø, og minner om at én av 10 boliger i Norge et utsatt for radon, en helsefarlig gass som siger opp fra grunnen og inn i huset.

Les også Uakseptabelt høyt radonnivå

GI DIN KOMMENTAR TIL RADON: