- For å komme etterslepet til livs, bør nye gjennomføringsmodeller vurderes. Her trengs nytenkning, sier Petter H. Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO.

- Samarbeid mellom offentlig og privat sektor kan gjøre samfunnet i bedre stand til å håndtere utfordringer som miljø, en aldrende befolkning og ny innovasjon, ifølge Petter H. Brubakk.

Sammen med kommunesektorens interesseorganisasjon (KS) og Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) er det holdt en felles konferanse om offentlig-privat samarbeid (OPS), eller som det helt presis heter: ”Mer effektiv gjennomføring av byggeprosjekter i offentlig sektor. Samarbeid og alternative gjennomføringsmodeller – en praktisk veiledning.”

Den offentlige bygningsmassen og infrastrukturen i Norge slites ned og forringes. Bevilgningene til vedlikehold i de offentlige budsjettene holder ikke på langt nær tritt med det raskt tiltagende behovet. Til vanlig står den offentlige sektoren selv for utbygging og drift av infrastrukturen.

Private blir i stor grad bare trukket inn som leverandører av begrensede ansvarsoppgaver over kortere tidsrom. De tradisjonelle gjennomføringsmodellene gir i liten eller ingen grad leverandørene et helhetsansvar for utbygging og drift.

- Mer effektiv gjennomføring av byggeprosjekter kan hjelpe mot det stadig voksende vedlikeholdsetterslepet i offentlig sektor, sa Brubakk da han åpnet konferansen. Dermed satte han søkelyset på felles utfordringer for kommuner og næringsliv i AS Norge.

- Sterkere samarbeid mellom offentlig og privat sektor kan bidra til å møte utfordringene vi står overfor og gi merverdi for samfunnet. Samarbeid mellom offentlig og privat sektor i leveranse av offentlige tjenester kan redusere presset på offentlig finansiering og gjøre samfunnet i bedre stand til å håndtere utfordringer som miljø, en aldrende befolkning og ny innovasjon, sa direktøren for næringspolitikk i NHO..