Alle servantkraner fra Gustavsbergs har produsentens vannsparingsteknologi som standard. Det sparer forbrukeren hundrevis av liter vann hvert år, og dermed også penger. Nå har det svenske selskapet lansert den nye kranserien i Nautic-konseptet, som løfter fram bærekraft og miljø ytterligere et hakk, forteller Mattias Virsgård, Senior PM Sustainability & Solutions hos Villeroy & Boch Gustavsberg.

- Gustavsberg har hatt stort fokus på bærekraft i mange år, og selskapet innehar det øverste av ISO-sertifisering både på kvalitet, miljø, produkter, produksjon og arbeidsmiljø. Denne Nautic-kranen er et godt eksempel på at vi også etterlever det i praksis. Ikke bare at den har en funksjonalitet som gjør den vann- og energibesparende, men er bærekraftig både før, under og etter sin livstid.

Det beskriver han slik:

Før:
- Produksjonen i Sverige er kvalitets-, arbeidsmiljø-, energi- og miljøsertifisert med ISO 90001, 45001, 50001 og 14001 og komponentene er i matgodkjente materialer. Under konstruksjonen er det tenkt masse på detaljer for å minimalisere materialbehovet, samt at det brukes mest mulig miljøvennlige produksjonsmetoder og råvarer. Eksempelvis bruker vi mindre sink, og messing som krever mye energi å framstille.

Under:
- Ved å være den mest energivennlige blanderen på markedet, er den ressurssparende under hele levetiden. Den er energiklassifisert etter standarden SS-EN 820000 og akseptert i henhold til BVB (miljøvurdering fra svenske «Byggvarubedömningen») og oppfyller bransjens strengeste miljøkrav. Denne nye serien finnes også i blyfri messing (<0,1% Pb) for de som ønsker det, men naturligvis også i vanlig messing for de som ennå ikke flagger miljøstandarden like høyt.

Oppdatering og gjenbruk
- Takket være smarte, utskiftbare komponenter, kalt «Smart Inside», oppgraderes blandebatteriene til kommende nye og enda smartere funksjoner og fremtidig teknikk - og tilpasses varierende behov og nye faser i større prosjekter. Ved at produktene er fleksible holder det å bytte deler i stedet for å måtte bytte hele produktet. Nettopp blandebatteriet huset er det del av produktet som har størst påvirkning når vi snakker om fotavtrykk, gjennom å gjenbruke dette, med nye oppdaterte komponenter gjøres store gevinster for miljøet. Vi gir det en mye lengre livssyklus, og vi vil ha reservedeler hele tiden. I tillegg har den et tidløst skandinavisk design som understreker den lange levetiden.

Etter:
- Opptil 90 % av råvarene er gjenvinnbare, og Gustavsberg garanterer alltid at reservedeler til den nye Nautic-serien vil være tilgjengelig i mange år. Vi setter vår stolthet i at våre produkter kan brukes i lang lang tid. Det er ikke uvanlig med installasjoner fra 80-tallet som fortsatt er bruk.

Enklere installasjoner
Nautic ble lansert første gangen i 2007, som tok markedet med storm nettopp på grunn av kombinasjonen av høy funksjonalitet og ressursvennlighet. Siden har det jevnlig kommet oppgraderinger som har befestet selskapets gode posisjon. Også montørens hverdag er ivaretatt under produktutviklingen, understreker Virsgård.

Saken fortsetter under bildet:

Nautic- serien har en patentert hurtigmonteringsmutter som sparer rørleggeren for både tid, penger og ryggen.[/caption]

- Det er et faktum at installatørene er plaget med belastningsskader i ryggen på grunn av vriene arbeidsstillinger. Vi tenkte derfor at vi måtte gjøre hverdagene bedre for dem også, som resulterte i en patentert hurtigmonteringsmutter som sparer både tid, penger og ryggen. Løsningen sørger for en mer ergonomisk arbeidsstilling, samt at installasjonstiden forkortes med minst 30 sekunder. I store prosjekter utgjør det en vesentlig forskjell både tidsmessig, men først og fremst fysisk. Hurtigmonteringsmutteren er nå standard i våre nye Nautic modeller, og vi har fått veldig mange positive tilbakemeldinger på at den faktisk utgjør en merkbar forskjell for mange.