Økt satsing på fornybar energi kan gi Norge fortrinn sammenlignet med andre land, mener utvalget.

– Energi21 legger en forskningsstrategi som bygger videre på de områdene hvor Norge har særlige forutsetninger for å lykkes, sier styreleder Sverre Gotaas i Energi21.

Utvalget ble etablert av Olje- og energidepartementet i 2008. Målet er å utarbeide og innføre en nasjonal strategi for forskning og utvikling innen energisektoren. Innstillingen fra utvalget ble torsdag overlevert statssekretær Per Rune Henriksen. Han ser fram til å se nærmere på strategien.

– Det har blitt lagt ned store ressurser i arbeidet med den nye strategien. Mange forskningsmiljøer, industrielle aktører og organisasjoner har vært involvert i arbeidet. Jeg synes det er svært positivt at strategien er ytterligere spisset på dette området, sier Henriksen.

Energi21 er fornøyd med myndighetenes innsats hittil. Men det må gjøres mer, mener utvalget. Energi21 anbefaler mer penger og regulatorisk tilrettelegging til test- og demonstrasjonsanlegg innen vindkraft til sjøs, vann- og pumpekraft og distribusjonsnett. Utvalget nevner også solenergi, utnyttelse av spillvarme, karbonfangst og lagring. Et nytt forskningssenter for fleksible energisystemer bør også opprettes, mener utvalget.