Han viser til en pressemelding sendt ut av Finansdepartementet som fastslår at den hensikten med den finanspolitiske pakken er å dempe utslagene i Norge av den internasjonale finanskrisen. Tiltakene vil rettes inn mot å bekjempe arbeidsløshet, sier finansminister Kristin Halvorsen. Budsjettiltakene skal understøtte pengepolitikken, for at også lavere rente kan fortsette å stimulere økonomien.

- Pressemeldingen inneholder ingenting om den kjensgjerningen at bank- og finansmarkedet overhodet ikke fungerer, ikke for næringsbygg eller for boligeiere og boligprodusenter.

- Hvis ikke bank- og finansmarkedet igjen begynner å fungere normalt, er det ingen andre tiltak som vil gi tilsiktet effekt, sier Lyng.

Finansminister Kristin Halvorsen antyder at det kan være aktuelt å sette i gang «ekstraordinært vedlikeholdsarbeid», eller iverksette tiltak for å øke aktiviteten i bygg og anlegg, men sier hun vil komme tilbake til pakken i månedsskiftet januar/februar.

Lyng summerer opp de krav som BNL stiller til regjeringen slik;  reetabler et fungerende bank- og finansmarked, styrk kommuneøkonomien slik at kommunene kan sette i gang med viktige rehabiliteringsprosjekter som å pusse opp skoler og svømmehaller umiddelbart, bygg flere studentboliger og bygg flere omsorgsboliger/sykehjemsplasser.

Lyng viser også til den kjempestore økningen i ledigheten for sysselsatte innen bygg og anlegg, nye tall fra NAV i går.

Fra november i fjor til i år ble 73 prosent flere ledige i denne gruppen. 2,7 prosent av den totale arbeidstyrken innen bygg og anlegg er arbeidsledig per november 2008, ifølge tall fra NAV. Samtidig vet vi at det er framover raset kommer, understreker Ketil Lyng.

- Pågangen på advokatene våre i arbeidsgiveravdelingen har økt stort i november måned. Derfor vet vi også at det er mange bedrifter som ser an situasjonen og løpende vurderer både permitteringer og oppsigelser uten at disse er iverksatt ennå, sier Lyng.

- Dette er bare starten, advarer adm. direktør Ketil Lyng i BNL.
 

Synspunkt på artikkelen? Skriv til journalist Per Henriksen