Det er samme regjering og samme lov, så forstå det de som kan, sier Frank Ivar Andersen i Byggmesterforbundet til vvs-forum.no i en kommentar.
 
Frank Ivar Andersen har fulgt arbeidet med ny lov og nye forskrifter siden 2007. Andersen påpeker at med historikken i denne saken så må nødvendigvis tilbakemeldingene fra håndverksbransjen, etter at forskriftsforslaget ble kjent, bli preget av overraskelse og undring.

- Tilbaketoget som nå gjøres fra departementets side er utvilsomt en kuvending fra det som er gitt av politiske signaler og i utgangspunket innarbeidet i regelverket. Det er nok av politiske signaler å støtte seg til, sier Frank Ivar Andersen.

Byggefeil skal reduseres
Under åpningstalen til Bygg Reis Deg 18. september i 2007 sa blant annet daværende statsråd Aslaug Hage dette:
- Det er hyggelig at vi som myndigheter har et godt og konstruktivt samarbeid med byggenæringa. Det trenger vi for vi har store oppgaver foran oss som vi bare kan løse i fellesskap.

Haga påpekte at man sammen skal kaste useriøse ut av byggenæringa, byggefeil skal reduseres drastisk.

- Det hefter feil ved 75 prosent av våtrom som bygges. Samla medfører dette byggefeil på mellom 12-15 milliarder kroner hvert år. Slik kan vi ikke ha det. Vi må altså få has på de som tror de bygger i Ville Vesten, sa Haga videre.

Alt kan endres.
I et brev til kommunalminister Navarsete i mars i år skriver Elisabeth Kynbråten, som er styreleder i NKF byggesak og leer av plan- og bygningsavdelingen i Asker kommune, at hun blir oppgitt over ministerens uttalelser under Byggedagene. Kynbråten skriver blant annet i sitt brev:

- Her har man kjørt hardt på at våtromsfeil bidrar til helseskader og økonomiske belastninger for samfunnet. Man har gitt sterke føringer på at kommunene ikke må akseptere byggeherren uten at det er sterke holdepunkter for det (jfr. kompetanse) og så plutselig gir man signaler om at alt kan endres.

Behov for økt kvalitet
Frank Ivar Andersen deler Kynbråtens frustrasjon og minner om at i arbeidet med Plan- og bygningslov var fuktskader i våtrom ett av hovedtemaene og et område hvor det i følge politikerne var behov for innstramninger.

- Politikerne varslet at det var sterkt behov for oppgradering i byggebransjen for å sikre nødvendig kvalitet, derfor ble det innført en egen bestemmelse i byggesaksforskriften (§2.2) om søknadsplikt og ansvarsrett for våtromsarbeid.

Begrunnelsen for innføringen var i forskriften direkte knyttet til plan- og bygningskovens §!20-1, minner Andersen om.