Utendørs luftforurensing har blitt koblet til småbarn som får problemer med pusten, slik at de blir tungpustet, og kanskje til og med utvikler astma. Det har forskere vært klar over en stund.

Kan innendørs luftforurensning også skape pusteproblemer for småbarn?

Danske forskere ville finne svaret, og resultatet er forholdsvis oppmuntrende: Ingen av de 411 undersøkte barna i København-området ser ut til å ha pusteproblemer som er relatert til slik forurensning.

De ser ikke ut til å være særlig påvirket av giftige partikler som stammer fra maskiner i hjemmet eller kommer fra trafikken, for eksempel gjennom åpne vinduer og dører.

– Vi kan ikke se noen effekt. Kanskje vil man se utslag under mer ekstreme forhold i utlandet, men i København-området er innendørs luftforurensing neppe en avgjørende faktor for at barn er tungpustet eller utvikler astma.

Det konstaterer Hans Bisgaard. Han har vært med på å gjennomføre undersøkelsen og er leder for Dansk BørneAstma Center. Han er også professor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Denne undersøkelsen ble i september bredt omtalt på Forskning.no.

Dette har fått Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn til å reagere. Studien bak ”Innendørs luftforurensning ikke så ille som fryktet” har ikke undersøkt forurensning fra kilder i innemiljø, men mulige effekter av utendørsforurensning inne, skriver organisasjonen på sin nettside.

Forskerne har målt komponenter av trafikkforurensning ( (NOx og NO2), formaldehyd, partikler (PM2.5) og sot) inne uten å finne assosiasjon med astmasymptomer hos barn de første 18 levemåneder.

De har ikke data for de godt dokumenterte innendørs forurensningskilder som fukt, passiv røyking, allergener og biologiske forurensninger.

De har heller ikke data om innendørs kilder til forbrenningsgasser som koking eller oppvarming med gass, heller ikke om ventilasjon.

Formaldehyd er sjelden noe problem i inneklima i vår del av verden. Forurensning fra uteluft blir vanligvis halvert inne hvis det ikke er spesielle ventilasjonsforhold i boligen. Resultatene er derfor ikke uventet fra en by som København, fastslår organisasjonen.