Han mener det er mye å ta tak i i VVS- næringen for å bli mer fremtidsrettet og kunnskapsrike

- Rørbransjen er konservativ, savner nytenkning, særlig energisparing, miljø osv. Det må bli mer kunnskap om dette i bedriftene, ikke minst på ingeniørnivå, sier han til VVS-Forum.

- Ved NTNU i Trondheim er det for lite utdanning relatert til VVS. Vi ønsker mer, og at større bedrifter er villig til å ansette flere nyutdannede ingeniører og sivilingeniører.

- Bransjen er kanskje selv ikke flink nok til å selge seg inn ovenfor ingeniørstudiene i Trondheim, og derfor blir det for lite satsing på VVS for fremtiden.

- 2075 er mer interessant å snakke om enn 1875, sier Thollefsen. Med den replikken sikter han til at det snart er 10 år siden C M Mathisen feiret 125 år. Det er greit å feire, men det gjelder å ha blikket fremover, langt fremover, ikke bakover.

Han er også opptatt av krisen byggebransjen er kommet, i og svingninger i markedet.

- Vi har vært heldig og ser at det ikke ble så ille denne gangen som på 1980-tallet. Men denne gangen burde myndighetene sett hva som var i ferd med å skje. De burde satt i gang tiltak tidligere. Å bygge noen ekstra barnehager er ikke nok. En rekke store prosjekter burde vært satt i gang mye tidligere, slår han fast.

Hele Bjørvika står for utbygging, likeledes Vestbanetomta, Statoil som skal bygge på Fornebu, og pluss mange andre prosjekter som burde settes i gang snart.

- Konsekvensene av stor variasjon i byggeaktiviteten blir at bedriftene unngår rekruttering av lærlinger i lavkonjunktur og det blir utdannet færre norske rørleggere. I stedet vil utenlandske rørleggere fra blant annet Sverige, Danmark, Tyskland og Polen erstatte disse ved en ny oppgang i markedet. Dette er ikke bare positivt.
De utenlandske rørleggerne er her allerede etter den forrige byggeboomen og det er kun et fåtall som har reist tilbake til sine opprinnelsesland.

Det er han redd for at kan skje. Altfor mye er stoppet opp, og så blir det fare for en plutselig ny stor bølge av byggeaktivitet.

- Markedsutsiktene på litt sikt er gode. Men det hadde vært mye bedre med forutsigbarhet i rammebetingelsene og jevn aktivitet for byggebransjen, sier han.

Les også - Grossister har for mye makt