Senioringeniør i Statsbygg, Kirsti Gimnes Are.
Etter å ha vært involvert i mange prosjekter med miljøambisjoner de siste årene, ser jeg samme tendens hos mange prosjekter: Miljøambisjonene er ikke implementert i prosjektstyringen– en endring i dette er noe jeg anser som nøkkelen til suksess for miljøprosjekter!

Miljømålene er ikke noe som skal løses av miljørådgiveren alene og denne personen er heller ikke prosjektets «grønne alibi». Miljø er en tverrfaglig oppgave som involverer alle prosjektets deltagere. Hver prosjektdeltager, enten det er rådgiver, entreprenør eller prosjektleder, må ta innover seg hva et miljømål betyr for den oppgaven de skal utføre i prosjektet.

Miljømålene vil fordre forskjellige arbeidsoppgaver gjennom prosjektets forskjellige faser. Noen miljømål vil ha flest arbeidsoppgaver i prosjekteringsfasen, mens andre vil ha flest arbeidsoppgaver i utførelsesfasen – man ser allikevel at de fleste miljømålene må det arbeides med i alle prosjektets faser. Og det er her prosjektledernes viktige rolle kommer inn – hvordan få sydd alt dette sammen med andre viktige avgjørelser i et prosjekt?

Avhengig av fase og entreprisemodell vil spørsmål dukke opp:
• Hvem ivaretar koordineringen av miljøambisjonene i prosjekteringsfasen?
• Hvilke arbeidsoppgaver kreves egentlig av de prosjekterende?
• Hvor og hvordan skal miljøambisjonene spesifiseres i anbudsunderlaget?
• Hvordan få miljømålene gjennomførbare i praksis, i forhold til forskjellige konkurranse/entrepriseformer?
• Tas det avgjørelser (eks. entreprisemodell, kostander, bemanning etc.) i prosjektet som vanskeliggjør miljøambisjonene?
• Hvor ligger ansvaret for eksempelvis innsamling av EPD eller annen dokumentasjon i en delt entreprise?
• Hvem ivaretar koordinering av miljøambisjonene i utførelsen, om ikke prosjekteringsgruppen og også miljørådgiveren videreføres?

Disse og andre spørsmål må besvares, og helst planlegges i forkant. Prosjektlederen må ta inn over seg at miljø nå er blitt en så viktig del av prosjektets forutsetninger at det må implementeres i prosjektstyringen.

Mange miljøprosjekter har gjort mye nybrottsarbeid de siste årene, og mange prosjekter vil fortsatt gjøre ”miljøprosjekter” (FutureBuilt, BREEAM, byggherrestyrt miljøplan) for første gang. Det vil selvsagt i mange år fremover være behov  for prøving, feiling og opplæring. Hadde det ikke vært for arbeidet i disse prosjektene hadde vi heller ikke kommet videre og stilt disse spørsmålene.

I dette blogginnlegget tar jeg opp problemstillingen – hvert prosjekt må ta inn over seg hva det betyr for eget arbeid. Jeg kommer likevel med noen start-tips:
• Miljøløsninger må inn i alle diskusjoner/avgjørelser i prosjektet
• Miljøaktiviteter (eks. utarbeidelse av klimagassregnskap, materialvurderinger, energiberegninger) må nedfelles i prosjektets fremdriftsplan
• Oppfølging av miljø må ansvarsbelegges og implementeres i prosjektorganisasjonen

Det må tenkes igjennom/planlegges hva som skal til for å tilfredsstille miljømålet, og hvordan dette vil påvirke prosjektet for øvrig.
Og her kommer temaet fra overskriften inn: Finn frem papir og blyant og tegn miljømålenes gang i prosjektet - det som ikke lar seg tegne i bokser og piler lar seg vel vanskelig gjennomføre i praksis?

Blogginnlegg på Futurbuilt av Kirsti Gimnes Are.