Slunkne ordrebøker
Etter dette har det som kjent skjedd en del i så vel Norge som resten av verden, og det økonomiske bildet er helt forandret. Byggebransjen har fått merke konsekvensene, og mange entreprenører melder om ordrebøker som begynner å bli slunkne.

 - Nå ringer de oss
- Vi merker godt at det er et stemningsskifte hos mange leverandører, sier administrerende direktør Peter Groth i eiendomsselskapet Aspelin-Ramm.

- I fjor var det kapasitetsproblemer hos alle. Nå ringer arkitektfirmaer og entreprenører for å forhøre seg om det oppdrag å få. Som en følge av den fallende etterspørselen har prisene falt, sier han.

Selvaag ledet an
Boliggiganten Selvaag varslet permitteringer allerede i sommer. Bakgrunnen var labert salg på boligsiden, og av den grunn ønsket Selvaag å legge prosjekter på is.

Peter Groth i Aspelin-Ramm sier de fleste leverandører har justert prisene.

 - Færre polakker
- Med unntak av VVS-bransjen, ser vi at alle leverandører har lagt seg på et lavere prisnivå. De har blitt mer effektive, kutter i arbeidsstokken og beholder de beste folkene. Det er godt kjent at antallet polakker nå reduseres i byggebransjen, noe som er et ytterligere tegn på at det er mindre å gjøre.

- Steinar Manengen kan godt få rett i sine spådommer om en prisnedgang på 30 prosent, sier Peter Groth.

Kilde;estatemedia.no