- Passivhus er en ny måte å bygge energieffektive bygninger på hvor det stilles ventilasjonskrav til funksjon og utførelse, men det vil helt klart være mer kritisk til valg av riktige løsninger, sier markedssjef Jon Delhi i Flexit AS

Passivhus skal sørge for så vel godt inneklima som lavt energibruk og liten miljøpåvirkning. Dette krever økt kvalitet i alle ledd, ikke minst i bruks- og driftsfasen.

- Ventilasjonsløsningene vi har i dag tilfredsstiller energikravene som stilles i passivhus. Med TEK 07 har vi jo fått premissene for hvilke energikrav og løsninger man ønsker i fremtiden. Så slik sett har vi de tekniske løsningene med aggregater i ulike størrelser som tilpasses etter byggenes størrelse og hvilke behov av kapasitet som kreves. Men det blir selvfølgelig strengere krav til produkter og profesjonelt fagmessig arbeid, påpeker Dehli.

Bransjeforeningene og andre aktører i ventilasjonsbransjen vvs-forum.no har vært i kontakt understøtter det Jon Dehli i Flexit sier med tanke på at de relativt trygge på at man kan levere gode tekniske anlegg som vil tilfredstile kravene fra utbyggere og brukere.

Brukeren vil derimot få en mer aktiv rolle i form av skifting av filtre og muligens enkelt vedlikehold av anleggene i huset. Utover det vil det kreves flere servicefolk som kan ta av seg det mer avanserte vedlikeholdet, og service.

- Installasjon av ventilasjonsanlegget med korrekt innregulering er en forutsetning for et godt resultat. Boligventilasjon er et fag som krever inngående kunnskap. Ikke minst må man følge prosjekteringsunderlag og forstå konsekvensene dersom man møter hindringer på bygget. Krav til tetthet i bygget gjør at installatøren må sørge for å tette rundt ventilasjonsgjennomføringer. Det kan bli dyrt å oppdage lekkasjer i etterkant. Men det er viktig å understreke at vi må fokuset på at husene skal være gode å bo i, og med det mener jeg at inneklimaet må ikke gå på bekostning av for tette bygg, avslutter Jon Dehli i Flexit AS.

Så for å tilfredsstille kravet om passivhusstandard kreves en god bygningskropp, og meget energieffektive tekniske installasjoner. Passivhus er et viktig bidrag for å løse de globale klimautfordringene