- Det er også av stor betydning at TEK 15 må være brukervennlig, og det må være et innhold og en språkbruk som gjør det mulig å kommunisere på tvers av faggrupper og med brukerne, sier Michael Lommertz til www.vvsforum.no

Brukervennlig forskrift
For arkitektene er det altså viktig med en brukervennlig forskrift, og det gjelder både for prosjekterende og for utførende.

- Når det er sagt, så ser NAL at det er gjort et solid bakgrunnsarbeid fra Direktoratets side, men samtidig syns NAL at det er viktig at flere organisasjoner burde fått delta i referansegruppen i forbindelse med utredningen.

Alternativ B i rapporten fra Rambøll, er etter NALs mening å foretrekke fremfor alternativ A, men også dette alternativet må justeres og det må foretas enda grundigere utredninger.

Mye arbeid gjenstår
- Det gjenstår fortsatt mye arbeid før TEK 15 er moden, påpeker prosjekt- og bærekraftansvarlig i NAL, Michael Lommertz.

Michael Lommertz og NAL er opptatt av at regelverket gir rom for fleksibilitet. Lommertz sier:

- Det er viktig med alternative tilnærminger, for eksempel med hensynsyn til ventilasjon og vi vet av erfaring  at større fleksibilitet inspirerer til nytekning. En innstramning av energiforbruket og komponentkravene er allikevel ønskelig.

Beregningspunktet
NAL vil at det skal tas hensyn til lokale forhold og at stedstilpasning blir en viktig del av TEK 15. NAL er positiv til at det kommer en betydelig innskjerping av energikravene og kravene bør delvis være mer ambisiøse. Det at arealeffektviseringen inngår i forskriftene er også NAL positive til, men disse kravene må ikke utformes slik at de arkitektoniske løsningene blir dårligere.

- Vi må innføre et system som bruker levert energi som beregningspunkt for energirammene, korrigert for energivare som belønner bærekraftig energiproduksjon, påpeker Michael Lommertz.

Under møtet som Direktoratet for byggkvalitet nylig avholdt, og hvor Michael Lommertz var en av 38 fagpersoner som var invitert, var det flere arkitekter som trakk frem at TEK 15 behandler kun tekniske kvaliteter.

VVS-bransjen må tenke nytt
- Bo- og livskvaliteten er dessverre forholdsvis fraværende, sier Lommertz.

- Hvordan ser du på VVS-bransjen midt opp i dette?
- Jeg både tror og håper, at hele VVS-bransjen vil tenke nytt i forbindelse med for eksempel ventilasjon som alternativ til passivhus/balansert ventilasjon. Dette innebærer selvfølgelig en viss åpenhet overfor nytekning. Samtidig tror jeg at TEK 15 rent generelt ikke vil få så store konsekvenser for rådgivere/utførende som allerede kan passivhus, mener Michael Lommertz i NAL.