– Jeg tror det kommer til å eksplodere, sier Inger Marie Nygård, enhetsleder for vedlikehold i Bærum kommune til tu.no-

Hun snakker om varmepumper, og peker på at når tusener av oljekjeler skal skiftes ut, er det i praksis kun to alternativer, varmepumpe eller biobrensel.
 
– Jeg tror de fleste vil velge varmepumpe, og det blir en utfordring. Når markedet allerede er presset på kompetanse kan det bli problematisk, sier Nygård.

Hun vet hva hun snakker om, tidligere arbeidet hun med varmepumper i Statsbygg, som fant at av 11 installerte varmepumper på 90-tallet var det kun én som fungerte helt som den skulle.
Årsaken var i de fleste tilfellene sviktende kompetanse. I dag ser det ikke bedre ut.
 
– Nei, det har ikke vært de store fremskrittene innen kompetanse og kunnskap, det må jeg dessverre si, bekrefter Helge Lunde hos Thermoconsult.

Han forteller at mange av de installerte systemene sliter med driftsproblemer.

Han må til stadighet ut å rydde opp helt grunnleggende feil gjort av andre.
 
– Det er en oppsiktsvekkende mangel på kunnskap, vi ser av og til korte avsnitt i beskrivelser av systemer der vi ville brukt 10 sider. Jeg synes RIF er altfor dårlige. Når det gjelder de større systemene, rotes det til i prosjekteringen, det er der surret begynner, sier Lunde til tu.no.

Norsk Varmepumpeforening regner med at det er om lag 120 000 oljekjeler rundt om i landet, fordelt på 80 000 i boliger og 40 000 i næringsbygg.

Les mer på tu.no