Seminaret samlet deltakere fra hele landet, og det var en bra blanding av eiendomsforvaltere, rådgivere, entreprenører og leverandører.

Dagens styringssystemer blir stadig mer omfattende. Tradisjonelt har leverandørene innen byggautomasjon stort sett operert med egne systemer, uten å tenke på samhandling med andre løsninger for å finne gode totale løsninger for bygget som helhet.

Arrangøren hadde derfor samlet mange dyktige foredragsholdere som representerte en stor bredde innen temaet, og med en innlagt paneldebatt fikk man også frem flere diskusjoner som var både informative og interessante.

. – Ut fra tilbakemeldingene vi fikk underveis og etter seminaret, føler jeg at vi har klart å formidle mye interessant kunnskap, få i gang viktige diskusjoner og fått fokus på ett tema som får for lite oppmerksomhet totalt sett.
Jeg tror også det er viktig at partene begynner å samarbeide bedre – og lære av hverandre, både på tvers av fag som elektro og VVS, og ikke minst mellom rolleaktørene som utbyggere, rådgivere, leverandører, entreprenører og driftspersonell påpeker Topdal.  - Det er tydelig at leverandørene i bransjen begynner å trekke i samme retning når det gjelder produktutvikling og nye trender innen byggautomasjon. En av trendene ser ut til å være at BACnet som standard protokoll, blir sett på som den gjennomgående mest fornuftige kommunikasjonsløsningen mellom feltenhetene.

- For å ta kortversjonen avslutningsvis var den røde tråden i seminaret at man må tenke funksjonalitet, og velge helhetlige løsninger for bygget. Det gjelder like mye i forhold til driftssikkerhet som energieffektivisering, og alle involverte aktører må spille på lag avslutter gruppelederen for VVS-foreningen i Bergen, Anita Topdal.


Med hele 230 deltakere på plass må man kunne si at arrangøren traff godt med sitt seminarprogram.


Arild Trobe, Senior PDE, Johnson Controls AS, var en av foreleserene under seminaret.
 

VVS-forum kommer tilbake med mer stoff fra seminaret.