Lyspunkter i markedet for næringseiendom, mener analytikere.

Til tross for dystre prognoser om kraftig fall i leieprisene og tusenvis med ledige kontorkvadratmetere, er flere forsiktige optimister på vegne av markedet for næringseiendom.

- Timingen er ikke så gal for å kjøpe eiendom. Du bør jo kjøpe for de andre skjønner at det er på tide. Det eneste jeg ikke er sikker på er om det er så fordømt billig ennå, sier Peter Hermanrud, analysesjef i First Securities til E24.

Analytikere, investorer og representanter fra banknæringen møttes torsdag til Estates markedsmøte for å diskutere situasjonen.

Skrekken er at det skal bli like ille som i kriseåret 1987, men First har troen på at trenden vil snu før det.

- Vi tror ikke nedturen blir i nærheten så ille som i 1987, og at vi snart vil se en bedring. Blant annet bygges ikke kontormarkedet i hjel denne gangen, sier Hermanrud.

Krisepakker om fungerer og rentekutt er også viktig årsaker.

- Evnen vår til å starte motkonjunkturpolitikk er vesentlig bedre enn sist gang og rentekuttene begynner å virke, sier Hermanrud.

En ny rapport fra CB Richard Ellis viser at kontorledigheten i Oslo ventes å øke til 9 prosent ved utgangen av 2009.

Samtidig tror flere at yielden vil stabilisere seg rundt syv-tallet.

- Yielden er i dag på rundt 6,75 og vi tror at den vil gå opp til 7,4 før den vil synke igjen til rundt syv i løpet av 2010, sier Geir Frostmann, administrerende direktør i CB Richard Ellis.

Yielden er viktig for aktørene i næringseiendom, og utgjør leieinntektene målt i forhold til markedsverdien på en eiendom.

- Dette kommer til å snu på ett eller annet tidspunkt. Mot slutten av neste år eller 2010 tror vi at det er muligheter for å gjøre spennende transaksjoner. Men det forutsetter at finansieringen er tilgjengelig, sier Frostmann.

Ifølge tall fra DnB Nor Næringsmegling har det i første kvartal i år vært transaksjoner for rundt 2,2 milliarder kroner, noe som er mindre enn i fjor.

Derfor er analysesjef Bjørn Erik Anderssen forsiktig optimist. - Noen sier at det er flomlys, jeg vil si at det er noen lyspunkter i enden av tunnelen. Vi tror at kredittpakkene vil virke etter hvert, og spesielt når det er valg i september er regjeringen interessert i at det ser bra ut. I tillegg er det noen interessante investorkombinasjoner på gang, blant annet Stordalen og Stokke, sier Anderssen til E24.