Nordea Markets er ute med nye makroprognoser i en ny utgave av Økonomisk Oversikt.

Der kommer makroteamet naturligvis ikke utenom boligprisene, skriver Hegnar.no.

- Vi venter at boligmarkedet vil dempes markert etter 2012 og at prisene da vil begynne å korrigere ned. Ikke i form av et krakk, men en gradvis prisnedgang, skriver senioranalytiker Katrine Godding Boye til nyhetskanalen.

Nordea peker på at det er særlig fem viktige drivere for boligprisene, nemlig lånerente, inntektsutvikling, arbeidsledighet, grad av optimisme blant forbrukere og boligbygging relativt til befolkningsveksten.

- Det er for tiden ikke én av disse faktorene som virker dempende på boligprisene, heller motsatt, heter det.

Boye peker imidlertid på at boligbyggingen omsider ser ut til å skyte fart.

- Vi anslår at tilførselen av nye boliger på markedet kommer bra opp i inneværende og neste år, og dermed vil være mer på linje med den forventede befolkningsveksten, skriver hun i en rapport.

Analytikeren venter at den positive utviklingen i boligprisene fortsetter ut året og også noe inn i neste år.

- Men etterhvert vil renteøkningene fra Norges Bank begynne å bite. Det til tross for fortsatt grei inntektsvekst og et godt arbeidsmarked, skriver Boye.

DnB Nor spår også at det blir fart i boligbyggingen fremover.

- Ved å presse opp boligprisene, presser man opp tilbudet av boliger og byggingen av nye boliger, sa sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor til økonominettstedet E24.no for noen dager siden.

Ting tyder på at trenden allerede har snudd, fra noen labre år for boligbyggingen.

Prisene på bruktboliger har økt de siste årene. Nå venter DnB Nor at prisveksten vil dempes de neste tre årene.

- En så kraftig vekst som vi har sett nå, har vi ikke sett siden første kvartal i 1999, sa Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening til E24 nylig.

Men en ny analyse fra Prognosesenteret viser at det fortsatt er en skjevhet i forholdet mellom etterspørsel og tilbud i markedet, særlig når det gjelder leiligheter.

SI DIN MENING HER: