- Fagfolk og politikere har snakket varmt om at fornybare ressurser skal og må erstatte fossile brensler og elektrisitet til oppvarming av boliger og yrkesbygg i 10 år, men sørgelig lite har skjedd med utviklingen av fornybare energiressurser, sier Rolf Munk Blaker i Norges Varmeteknisk Forening (NVF) til vvs-forum.no.

For å få redusert CO2-utslippene må det iverksettes tiltak og dette vil innebære at vi går mot en utvikling av følgende oppvarmingsmåter: Valg av vannbåren varme med distribusjon av varmt vann i boligen/bygget gjennom gulvvarme og/ eller radiatorer. Bruk av energiressurser i varmesentralen for å varme opp vannet. Når det gjelder det siste alternativet, så vil det være varmepumper (væske/vann og luft/vann), biokjeler (pellets, ved eller flis), solfangere, fjernvarme og kombinasjoner av alt dette.

- Det er et paradoks at det fortsatt satses mest på elektriske panelovner til oppvarming i Norge. Årsaken til dette skyldes at de aller fleste profesjonelle yrkesutøvere har for liten kompetanse på detaljer rundt fremtidens varmesentraler, som benytter fornybare energiressurser, mener Blaker.

For lav kompetanse
- Hvilke yrkesgrupper mener du har for lav kompetanse på akkurat dette område?
- Rørleggere, fyringsteknikere, rådgivende ingeniører, byggmestre, ferdighusprodusenter og arkitekter tilhører i hvertfall den kategorien som trenger mer kunnskap.

Rolf Munk Blaker påpeker at det i første rekke er rørleggere og fyringsteknikere som mottar forespørsler fra byggherrer, både privatpersoner og større byggherrer innen det offentlige og det private, om fornybare energi, men de andre får også henvendelser. Av den grunn må alle disse fagpersonene kunne bidra med dette:

* Gi råd om vannbåren varme, fordeler og ulemper sammenlignet med elektriske panelovner.
* Informasjon om morgendagens varmesentraler
* Priser på varmesentraler
* Priser på selve energien omregnet til øre/KWh
* Anbefalinger om den beste/mest optimale varmesentral i det enkelte tilfelle.
* Dimensjonere og prosjektere varmesentraler med fornybare energiressurser
* Installere/bygge varmesentraler

Hvem kan hjelpe meg?

- Hvilke spørsmål kan man forvente å få fra en byggherre?
- Det kan være spørsmål av en slik karakter: Olje- og energiministeren sier at vi bør velge fornybare energiressurser, spesielt bio. Hvorledes passer det in i huset/byget mitt? Hvorledes ser en pratisk løsning for mitt hus eller bygg? Hvem kan hjelpe meg med å få vurdert en pelletskjel? Hvor kan jeg få kjøpt pellets der jeg bor? Hva koster et slikt anlegg? Hva koster pellets i øre/kWh sammenlignet med elektrisitet?

Rolf Munk Blaker i Norsk Varmeteknisk Forening sier videre at for å kunne gi fornuftige svar på slike spørsmål, og følgelig ”selge inn” en varmesentral med fornybar energi, må den profesjonelle yrkesutøveren ha tilstrekkelig kompetanse om detaljer rundt alle mulige problemstillinger og derfor må alle kurses innenfor hvert enkelttema.

Forpliktende samarbeid om kurs
- Det er nå slik at sju foreninger, Norsk Bioenergiforening, Norsk Varmepumpe Forening, Norsk Solenergiforening, Norsk Fjernvarmeforening, Norsk Rørleggerbedrifters Landsforening, VVS-foreningen og Norsk Varmeteknisk Forening har inngått et forpliktende samarbeid om å tilby disse profesjonelle yrkesutøverne opplæring, slik at man kan oppnå tilstrekkelig kompetanse innen for alle fagområdene, opplyser Blaker.

Kursingen starter til høsten. Det hele starter med 1,5 dag grunnkurs, det blir hjemmeoppgaver mellom grunnkurset og fordypningskurset, som hver vil vare i 2-3 dager innenfor hvert område. Alle må opp til eksamen og ved bestått eksamen får man egen tittel.

- Det geniale er at vi har maket å få alle de sju foreningene til å trekke i samme retning. Vi har blitt enige om et felles opplegg til det beste for alle parter. Det er nemlig bare gjennom profesjonelle yrkesutøveres kompetanse vi kan få fart på investeringene og salget knyttet til fornybare energiressurser, fastslår Rolf Munk Blaker.