Miljøverndepartementet har nå forslaget til vurdering. Departementet har selv gjort undersøkelser som viser at norske kommuner har et potensial for utslippskutt på minst en tredel av det nasjonale målet for utslipp av drivhusgasser i 2020.

- Kommunesektoren må få spille en mer aktiv rolle dersom norske forpliktelser om kutt på klimagassutslipp skal nåes, sier Bjørg Tysdal Moe, som er varaordfører i Stavanger. Hun mener det er avgjørende at kommunene mer aktivt får dra lasset sammen med Staten. Bjørg Tysdal Moe er også 2. nestleder i KrF.

– Kommunesektoren kan gi avgjørende bidrag til at Staten får oppfylt sine miljøforpliktelser. Men for lykkes her, må vi være likeverdige partnere og kunne komme med egne initiativer i stedet for bare å være prisgitt statlige føringer, sier Tysdal Moe, og viser til at de ulike kommunene har ulike behov og mål innenfor klimasatsing.

I et prosjekt kalt KLOKT (Klimakutt lokalt gjennom lokale tiltak), foreslår KS at kommunene selv får komme med forslag om miljøtiltak som påvirker deres hverdag. Ifølge prosjektet kan kommunesektoren påvirke klimautslippene sterkest gjennom sine roller som planmyndighet, regional/lokal koordinator og samfunnsutvikler.

Undersøkelser gjort av etatsgruppen Klimakur 2020, på oppdrag av Miljøverndepartementet, viser at kommunesektoren har et potensial for utslippskutt på minst en tredjedel av det nasjonale målet for utslipp av drivhusgasser i 2020.

– I dag har Staten forskjellige støtteordninger som kommunene kan søke på, og det finnes allerede mange gode tiltak. Men på kommunenivå mangler helhetstenking i tråd med kommunenes egne miljøplaner. KLOKT-prosjektet vil være et vinn-vinn-prosjekt for både stat og kommune, sier hun.

SI DIN MENING HER: