– Vi ser at bedrifter sier opp ansatte for å opprettholde overskuddet i budsjettet. Det vil straffe seg på lang sikt. Faktum er at det er ingeniørmangel i Norge og fortsatt for få søkere til ingeniør- og realfagene, sier president Marit Stykket i NITO til Dagsavisen.

Arbeidsgiverorganisasjonen Byggenæringens Landsforening (BNL) deler bekymringen for at tomme ordrebøker og røde tall kan føre til en gjentakelse av 1990-tallets feilgrep. Det siste året har arbeidsledigheten i byggebransjen steget med 150 prosent, og ledigheten begynner nå også å ramme ingeniørene. I tillegg viser de siste søkertallene til videregående skole at interessen for bygg og anlegg har gått dramatisk ned, ifølge Utdanningsnytt.no.

– Vi har minnet medlemmene på at det som var en løsning i to år under forrige krise viste seg å bli et problem i ti år. Det er først de siste årene at søkerantallet til ingeniørutdanningene har tatt seg opp igjen. Derfor er det viktig at bedriftene nå opprettholder rekrutteringen av unge folk, sier kommunikasjonsdirektør Audun Lågøyr.

Veidekke er en av de store aktørene som brant seg kraftig etter siste krise. Den feilen har ikke konsernsjef Terje Venold tenkt å gjøre en gang til.

– Ansettelsesstopp førte til at vi mistet fem årskull med ingeniører, og det tok også mange år før ingeniørutdanningen kom tilbake på et akseptabelt nivå. Det er derfor viktig å sikre at ungdom fortsetter å søke seg til bransjen. Det gjelder også lærlinger, sier Venold, som har ledet selskapet i 20 år.

Veidekke å ta inn 180 lærlinger i år, like mange som tidligere, mens traineeordningen reduseres fra 43 stillinger i fjor til 25 i år.

– Vi står foran en usikker framtid, men gjør hva vi kan for å bevare kapasiteten i konsernet og rekruttere nye. Det er mange oppgaver som skal løses framover, som opprustning av offentlige bygg, nye veier og flere boliger for å møte befolkningsveksten. Det vil være forferdelig negativt for hele samfunnet om vi bygger ned for mye av kompetansen, sier Venold til Dagsavisen.