Bakgrunnen for Bård Baardsen kommentar er tirsdagens artikkel på www.vvs-forum.no, der en dansk undersøkelse viser at varmepumper ikke gir nevneverdig strømsparing. Bakgrunnen er blant annet folk som har installert varmepumpe blir sløvere og bruker mer strøm ved å varme opp flere rom i huset enn tidligere.
- Vi må huske at Danmark er litt forskjellig fra Norge, fordi danske energimyndigheter er veldig klare i sine anbefalinger om at luft/luft varmepumper kun er egnet til fritidsboliger og ikke helårsboliger. Norge har også et klima som gjør det enklere å få god økonomi i en varmepumpeinstallasjon med flere fyringsdøgn i året, sier Baardsen.
- Er varmepumpeinvesteringer også et holdningsspørsmål? Den danske undersøkelsen fokuserer nemlig på holdninger.
Korrekt adferd
- Tja, jeg tror nok det er riktig å spørre om korrekt adferd når det gjelder miljø- og klimaspørsmål også handler om holdninger og ikke bare teknologi. Det gjelder for så vidt også andre tiltak, hvor man har en økonomisk gevinst. Spørsmålet er hva man bruker denne gevinsten til, det dreier seg om den såkalte reboundeffekten.
- Finnes det andre relevante undersøkelser som underbygger de danske påstandene eller tilbakeviser dem?
- Enova gjorde en stor undersøkelse i 2004 med lang flere respondenter og denne viser en energisparing på ca. 6 000 kilowattimer i snitt. Undersøkelsen viste at over 90 prosent opplever høyere komfort etter installasjon av varmepumpe.
Komfort positivt
Daglig leder i NOVAP, Bård Baardsen understreker at argumentet m at en varmepumpe er et komfortprodukt må sees på som positivt. Det at man har en komfortabel innetemperatur på vinteren må ikke sees på som sløsing.
- Mange mennesker i Norge sitter i ”strømfella” og det bør ikke være slik at disse må fryse seg gjennom vinteren, hvis vi har et år med lite nedbør og høye strømpriser. Mange tror at kjøling kan gjøre at man totalt ikke sparer noe på å installere varmepumpe. Det er helt minimalt med energi som går med til kjøling, hvis man bruker varmepumpe til dette formålet, sier Baardsen.