Det er kaldt og det snør. På taket tvers over gata jobber noen rørleggere.

– Det ville være koketteri å si at jeg savner det, sier Raymond Johansen, rørlegger og statssekretær i Utenriksdepartementet. Han sitter inne i varmen på kontoret på Victoria Terrasse. Og nettopp pÃ¥ dette varme kontoret har LO-avisen Fri fagbevegelse gjort et større intervhju med ham. Og avisen skriver videre:

Det internasjonale engasjementet går som en rød tråd gjennom Johansens liv.

Han har vært generalsekretær i Flyktninghjelpen, informasjonssjef i Norad, sjef for ambassaden i Eritrea og to ganger statssekretær i Utenriksdepartementet.

Det er ikke så mange politikere som har en yrkesfaglig bakgrunn, en av dem er rørlegger og en av sjefene for norsk utenrikspolitikk. Mange ønsker ham som partisekretær i Arbeiderpartiet.

– Hvorfor ble du rørlegger? Var det et politisk valg?

– Nei, det kom ut fra hva jeg var vant til hjemme. Det å skaffe seg et fag var viktig. Jeg hadde to onkler som var rørleggere, så det var lett å velge det faget. Det var ikke noe politikk i det.

Johansen begynte på Sogn videregående skole i Oslo, gikk læretida hos Eide & Hauge. Mesteparten av læretida var han klubbleder i bedriften.

– Jeg er ikke akkurat noen møbelsnekker. Jeg trives dårlig i kjøkkenbenker. Det er best med litt større dimensjoner, innrømmer statssekretæren. Et års tid tilbrakte han i de tekniske rommene i 6. underetasje på Oslo City da kjøpesenteret ble bygd.

Les hele intervjuet på Fri fagbevegelse