- Det er i de nye forskriftene strengere krav til å redusere energibehovet til oppvarming og kjøling. I tillegg stilles det krav til at minimum 40 prosent av varmebehovet skal dekkes av en ny fornybar energikilde. Bruk av varmepumper er ofte den beste teknologien som kan tilfredsstille dette kravet, fastslår han.

- Kravet om bruk av ny fornybar energi kommer nok som en overraskelse på mange i bransjen. Det er pr. i dag altfor få leverandører i markedet til å tilfredsstille etterspørselen, hevder Borgnes.

- Vi mener også at myndighetene for å nå sine energi- og miljøpolitiske mål bør bli enda mer offensive i stimuleringen av alternative og miljøvennlige energisystemer, blant annet gjennom mer markedstilpassede programmer.

I tillegg burde man se på avskrivningsreglene for slike investeringer. I andre land kan en byggeier avskrive hele investeringen på ett år, dersom krav til energi- og miljøeffektivitet tilfredsstilles.

- Uten stimulering eller krav fra myndighetene velges dessverre altfor ofte de tradisjonelle løsningene, som er billige i dag, men lite energi-, kostnads- og miljøeffektive over tid.

- Men jeg kan jo også se en tendens til mer langsiktig energi- og miljøfokus i eiendomsbransjen. Noen fremsynte eiendomsbesittere vil være i forkant og kommer til oss, sier Borgnes.