-Vi har nettopp avsluttet nytt kjøleanlegg i Norges Bank, med utskifting av det gamle anlegget. En jobb som har pågått i nesten ett år, forteller Per Hansen, leder for avdelingen Prosjekter hos VVS Engineering AS på Ryen i Oslo.

Han forteller at bygget er fra 1986, og at kjøleanlegget var modent for utskifting.

-Ja, en komplisert og vanskelig jobb fordi bygget var i drift hele tiden, svarer han på spørsmål om dette var mange utfordringer som måtte finne sin løsning.

-Vi fjernet det gamle aggregatet, over 809 tonn med stål. Dette ble sendt til godkjent deponi. Det nye anlegget er bygget opp med rustfrie rør som det sendes isvann gjennom. De vanligste dimensjonene er 200 til 250 mm, mens største dimensjonene på rør er 350 mm og de minste 80 mm.

-Dette er et prosjekt vi er veldig stolte av. Norges Bank gjorde en prekvalifisering med fire firmaer. Vi vant på tre sentrale punkter, nemlig gjennomføringsevne,  kompetanse og på pris! Vi fikk oppdraget med hele det rørtekniske anlegget. Pluss at vi hadde hovedansvaret for å koordinere fremdriften hos fem entreprenører. VVS Engineering hadde med andre ord hovedansvaret gjennom hele prosjektet.

- Vi jobbet på flere plan. Det gamle anlegget var delvis i drift, vi laget en teknisk sentral og hadde provisorisk kjøling.

I dag er det 70 kubikkmeter vann i kjøleanlegget, pluss 30 kubikkmeter vann i kjøletårnkursen. Totalt sirkulerer det 100 kubikkmeter kaldt vann rundt i bygningen.

-Et stort anlegg, og det var helt nødvendig å gjennomføre en røntgenkontroll av all sveising for å unngå lekkasjer, sier Per Hansen og viser til at røntgenkontrollen ble foretatt av et eksternt firma.

Oppdraget stod ovenfor mange nye utfordringer, også som ligger utenfor vanlig VVS-jobbing. Norges Bank har meget høy sikkerhet, og under jobben ble alle varer som skulle inn i bygget skannet. Noe som ble nye rutiner for rørleggerne.

- Et prosjekt vi er veldig fornøyd med. Også byggherren er det, bemerker Per Hansen.

Bildet under: - Rammeavtaler med stat og kommune er grunnlaget for VVS Engineering, sier Rolf Berget i selskapets avdeling Prosjekter.



Rolf Berget som samarbeider med Per Hansen i avdeling Prosjekter bekrefter at VVS Engineering har mange kunder som krever høy sikkerhet. Bedriften har satset bevisst på å bygge seg opp som en kompetansebedrift som kjenner det offentlige markedet godt, og på den måten inngått mange rammeavtaler med statlige eiendommer og selskaper. 

For tiden har vi flere prosjekter på gang med Universitetet i Oslo. Blant varmeanlegg som bygges ut inne på universitetsområdet. Hafslund Energi fører fjernvarme frem til universitetet, og så tar vi over utbyggingen mellom og i bygningene, sier han.
 
- Til sammen har vi rammeavtaler og pågående arbeid ved 24 bygg spredd over hele Oslo og omegn, forteller Rolf Berget.
 
Dette er blant annet Tannlegehøyskolen, Tøyen Botaniske Hage, Chateau Neuf, Institutt for informatikk – IFI, overbygging ved Vigeland Museum, vanntåkeanlegg i Tollboden i Oslo, Biologisk stasjon i Drøbak og Solobservatoriet på Harestua.
 
- Mange av disse byggene ligger på Riksantikvarens gule liste. Det vil si høyeste verneverdighet. Slike oppdrag krever en helt annen tilnærmelse enn i mer moderne og nye bygg.
 
- Vi har også oppdrag ved Domus Medica, bygningen som huser Medisinsk fakultet med undervisning og forskning. Dette inkluderer obduksjonsbygget hvor vi har hatt kjøleinstallasjonen med fullt teknisk rom med kjølebafler, eller  viftekonvektorer som det også heter. Blant annet er det 20 000 liter sprit i obduksjonsbygget å ta hensyn til. En komplisert og utfordrende jobb med sin spesielle atmosfære, sier Berget.
 
Og legger til at dette har vært et stort oppdrag for VVS Engineering.
 
-Mange av disse prosjektene har høy sikkerhet og hver og en av våre folk må sikkerhetsklareres, avslutter Rolf Berget.