For å få fart på prosessen med Grønne leiekontrakter starter foreningen, som omfatter alle de store eiendomsselskapene i landet, arbeidet med å utvikle konseptet ”Grønn leiekontrakt”. Målet er å gjøre det enkelt å høyne miljøstandarden på et næringsbygg i løpet av leieperioden.

Det er BNL.no som tar for seg energieffektivisering i bygg, og skriver at i august kom Arnstadutvalgets rapport med ambisiøse mål om å spare 10 TWh i bygg innen 2020. For å få fart i energieffektiviseringstiltak i den eksisterende bygningsmassen, starter nå foreningen Næringseiendom arbeidet med å utvikle Grønne leiekontrakter.

- Regjeringen har så langt ikke satt energieffektivisering i bygg skikkelig på dagsordenen, sier adm. direktør i foreningen Næringseiendom, Thor Olaf Askjer.

Foreningen Næringseiendom er den største sammenslutning av eiendomsaktører i Norge. Foreningens medlemmer eier ca 40 % av all næringseiendom i landet og forvalter og utvikler også en betydelig boligmasse i de største byene.

Arnstadrapporten har som mål å redusere energibruken i bygninger med hele 10 TWh innen 2020. 80 prosent av dette skal skje ved tiltak i den eksisterende bygningsmassen. Da har vi fryktelig dårlig tid, sier Askjer som på vegne av landets eiendomsaktører er bekymret for at statsråden har valgt en for defensiv strategi.

- I et brev til Bygenæringens Landsforening antyder statsråden at en vil starte med å stille krav til rehabilitering av offentlige bygninger. Men skal målet nås, må en ikke begrense, men heller legge forholdene til rette for at også de private aktørene får intensiver til å komme raskt i gang, sier Thor Olaf Askjer.

- Tenk deg et 10 etasjes kontorbygg med èn leietaker pr etasje. Hver leiekontrakt er i snitt på 7 år. Alle leiekontraktene har ulik start og stopp. På hvilket tidspunkt passer det å sette i gang med energieffektivisering av dette bygget? Antagelig aldri, konkluderer Askjer.

Les hele artikkelen på BNL.no