Klimavennlig kraft er svært lønnsomt, viser en rapport fra Greenpeace. Den europeiske kraftsektoren kan redusere utgiftene med 500 milliarder euro de neste elleve årene ved å ta i bruk mer fornybar energi og ved å spare energi.

Gunnar Kvassheim (V), som leder Stortingets energi- og miljøkomité, sier til Dagsavisen at dette illustrerer at fornybar energi kan bli en gullgruve for Norge.

– Vi kan satse på vindproduksjon, opprustning av vannkraftverk og biomasse. Jeg ser for meg at vi kan få en like stor leverandørindustri knyttet til fornybar produksjon som det olje- og gassnæringen er, sier Kvassheim.

Rapporten anbefaler en storstilt fornybar-utbygging i EU: 23 prosent av energien skal være fornybar innen 2020 og 60 prosent innen 2050.

Dette scenariet er langt mer lønnsomt enn dagens løp, med en stor andel fossil energi. Allerede innen 2020 kommer kostnadene forbundet med fornybar energi til å være lavere enn ved fossil energi, ifølge rapporten. Selv om det er dyrt å investere i, er fornybart rimelig å bruke.

Når teknologiene blir bedre utviklet, synker dessuten også investeringskostnadene. De kommer til å ligge på mellom 30 og 70 prosent av dagens nivå for de fleste energikildene allerede innen 2020, viser rapporten.

Fossil energi blir derimot dyrere på grunn av utslippskvoter og voksende olje- og gasspriser.

- Norge må ta imot dette som en gavepakke, mener Kvassheim. Vi har naturgitte forhold for å produsere fornybar energi, sier han til Dagsavisen.

De neste ti årene har Norge mulighet til å bli en stor produsent av havmøller, i tillegg til å tjene store penger på å eksportere ren energi til Europa, mener Kvassheim.

– Her sitter vi med utrolig gode kort. Da er det helt patetisk å oppleve at regjeringen nøler overfor fornybardirektivet. Det som burde være utslagsgivende for Norges holdning, er vårt unike potensial.

Hele artikkelen på Dagsavisen.no