Alle nye leiligheter og boliger som bygges nå skal ha installert balansert ventilasjon. Utbyggerne hilser det nye kravet fra myndighetene velkommen.

Planbo har benyttet balansert ventilasjon i de aller fleste prosjektene som er oppført de siste årene. Det er bare noen mindre enheter som ikke har balansert ventilasjon.

- Hvor mye dyrere bli en bolig som har balansert ventilasjon?
- Kostnaden øker med ca. 20 000 kroner. Alle krav fra myndighetene har en prislapp og det er boligkjøperen som må betale, men samtidig vil kvaliteten på boligen øke. Livskvaliteten for dem som bor i boliger med balansert ventilasjon øker også. Av en total boliginvestering på ca. to millioner kroner er ikke investeringen spesielle stor. Når man i tillegg vil oppleve av fyringsutgiftene blir noe redusert, tror jeg kostnadene på sikt blir temmelig marginale for den enkelte.

På spørsmål fra vvs-forum. no om kundenes reaksjoner på kravet om balansert ventilasjon svarer Carsten Lier:
- Kundene våre er mindre opptatt av ventilasjon enn av beliggenhet og rominndeling, men alle som investerer i bolig er opptatt av kvalitet, og ventilasjonsanlegget er en del av det totale kvalitetsinntrykket. Boligeiere som tidligere har bodd i eldre hus med mekanisk ventilasjon, merker godt at inneklimaet er bedre. Vi får også håpe at folk flest synes at det er god miljøpolitikk å bruke den varme luften til no mer fornuftig enn bare å sende den ut i kulda gjennom et hull i veggen.

I Lilletorvet Borettslag i Sarpsborg har Planbo installert balansert ventilasjon i alle leilighetene.