Seniorkonsulent i Geberit, Arvid Aalen sa i en artikkel på VVSforum i august at han synes det er merkelig at urinaler med vannspyling ikke blir benyttet i mye større grad i bygg, og da spesielt i skoler, kontorer og såkalte publikumsbygg. 

- Som regel blir Byggforskserien til Sintef lagt til grunn i planleggingen av nye bygninger, og antall urinaler vil følgelig relatere seg til disse anbefalingene, sier partner og sivilarkitekt MNAL hos firmaet Narud Stokke Wiig, Gudmund Stenseth til www.vvsforum.no

Les også: - Burde bruke urinaler med vannspyling oftere

Gudmund Stenseth legger til, at han som arkitekt opplever at byggherren selv har sterke formeninger om hva som er mest hygienisk.

Saken fortsetter under bildet: 

Sivilarkitekt Gudmund Stenseth har ingen god forklaring på hvorfor norske byggherrer i så liten grad ønsker å benytte seg av urinaler med vannspyling, men påpeker at Sintef og byggherrene selv legger sterke føringer for hvordan det skal være. Foto: Narud Stokke Wiig

Rasjonell drift
- I tillegg ser byggherrene på rasjonell drift og flere urinaler harmonerer ikke med tanke på akkurat det.

- Det kan ikke ha med noen særegne, norske fordommer å gjøre dette her?

- Personlig tror jeg ikke det har noe med fordommer å gjøre, ettersom dagens sanitær utstyr i store trekk tilfredsstiller de krav som settes av brukeren. Noen fullgod forklaring på hvorfor norske bygg skiller seg ut fra utenlandske bygg har jeg faktisk ikke, sier sivilarkitekt, MNAL, Gudmund Stenseth.

Toalettløsninger isteden
Det som altså er dokumentert og sikkert, er at det i liten grad benyttes urinaler med vannspyling i liten grad i forhold til i utlandet. Her hjemme velges ofte de tradisjonelle toalettløsningene. Det syns seniorkonsulent, Arvid Aalen hos Geberit er merkelig.

- Urinaler med vannspyling gir god hygiene, lavt vannforbruk, er pålitelige i drift, er økonomiske og miljøvennlige. Vi har solgt hundretusener urinalstyringer verden over, sier han.