Øverst på området Vulkan er det reist en rekke særpregede bygg. Noen med flott arkitektur, som Westerdals Reklameskole, noen med avanserte tekniske løsninger, som Bellona bygget, noen med velsmakende innhold, som Mathallen. Om kort tid står deres nye nabo ferdig, Vulkan Nord, med 5000 kvadratmeter næringsarealer, garasjeanlegg og 130 leiligheter. Det blir det største bygget på Vulkan-området. Byggeentreprenør er Veidekke AS, Rørentreprenør er Østlandske VVS AS, en nå 11 år gammel rørleggerbedrift.

Hyggelig vekst
– Vi startet i 2002 og har hatt en jevn og fin vekst hele tiden, Vi satte ned tempoet noe i 2010 for å konsolidere bedriften, forteller daglig leder Helge Ranheim til VVS-forum.
- Vi satser nå ensidig på næringsbygg, der vi dekker vi alt innen varme, kjøling, sprinkler og sanitær. Vi mener selv at vi er gode på store og kompliserte anlegg. Vi er totalleverandør innen prosjektering og utførelse. Vi forsøker å legge stor vekt på at alle ledd i bedriften skal fungere godt.

– Vi har OSL Gardermoen på kundelisten, og de vet å forlange kvalitet, opplyser Ranheim.
– Det er jobber som krever mye på grunn av sikkerhetskrav, men ellers er det stort sett vanlig rørarbeid. Kvalitet er nøkkelen til denne fremgangen. vi vil levere kvalitet, ellers kan det være det samme. For å sikre det har vi bygget opp en sterk stab som gir oss god gjennomføringsevne. 

Største prosjektet hittil
Vulkan Nord er det største prosjektet på Vulkan-området. Østlandske VVS har fra før stått for VVS-installasjonene i Mathallen. Vulkan Nord er en av de største jobbene bedriften har hatt hittil.

- Vi har hittil arbeidet med næringsdelen, nå er vi i gang boligdelen. Her er det mange meter med rørgater. Vi følger nøye med på utførelsen, og har en egen mann som kun arbeider med kvalitetssikring, opplyser Ranheim

Helge Ranheim skryter gjerne av at det har vært en god prosess takket være firmaets dyktige medarbeidere på byggeplassen. Vi er også meget godt fornøyd med prosjekteringen vi har utført på dette bygget, og det har vært et stort fokus på HMS gjennom hele prosjektet, understreker Ranheim.

Det er Aspelin Ramm som er tiltakshaver i prosjektet, og som Østlandske VVS har et langt kundeforhold til.

Saken fortsetter under bildet:


Ordet vulkan er avledet fra navnet på den italienske øya Vulcano. I følge den romerske mytologi er øya smien til ildguden Vulcanus. Der gikk det antakelig hetere for seg enn på Oslos bydel med samme navn, selv om nedslitte industribygg fra 1800-tallet restaureres og viker for moderne nybygg. Beliggenheten høres snobbete ut, for på den andre siden av Akerselven ligger Kuba og bydelen Ny York.

FAKTA:
Vulkan Nordre kvartal

Hovedpunkter tekniske data for røranleggene
 
30 Generelt
Bygget har et samlet areal på ca 29.400 m2 BTA, fordelt på:

  • Boliger ca 11.300 m2 BTA
  • Næring ca 5.500 m2 BTA
  • Parkering ca 12.600 m2 BTA

 
31 Sanitær

En ny bydel resier seg

Boliger har i all hovedsak prefabrikkerte baderom. I næring er det toalettkjerner med tradisjonelt sanitæranlegg.
 
Tappevannsoppvarming gjøres i felles anlegg for hele bygget, tilknyttet varmeveksler fra energisentral i Mathallen, samt ettervarming i fjernvarmeveksler fra Hafslund Fjernvarme AS. For å ivareta belastningsvariasjoner, og reduser maksimalt effektbehov, er det installert akkumuleringsvolum på totalt 2400 L. Legionellasikring gjøres med gjennomspyling med 70°C vann.
 
32 Termisk energi (varme og kjøling)
Bygget er tilknyttet felles energisentral for Vulkan-området, som er en annen entreprise. Denne er plassert i kjeller under Mathallen, med forsyningsledninger for termisk energi for oppvarming og kjøling til Nordre kvartal. I nedre plan parkering er det 48 energibrønner med dybde 300 m, som er tilkoblet energisentralen i Mathallen. Disse kommer i tillegg til energibrønner i Mathallen.
 
I Nordre kvartal er det bygget underfordeling for varme og kjøling, med grunnlast for varme fra energisentral i Mathallen, og spisslastdekning med fjernvarme fra Hafslund Fjernvarme AS. Samlet effekt for oppvarming er ca 1000 kW og kjøling ca 360 kW.
 
Boligene varmes med radiatorer i oppholdsrom og gulvvarme på bad. Næring varmes dels med radiatorer og dels med strålevarmepaneler i tak. Inngangspartier i næring har varmluftsporter. Garasje har varmluftsoppvarming (ca 200 kW), samt gjennvinning av varme fra avtrekksluften (ca 250 kW), for å holde arealene frostfrie.
 
Kjøling av næringsarealene gjøres med kjølt ventilasjonsluft. I tillegg er det lagt opp isvannsopplegg for senere installering av tilleggskjøling.
 
Det er installert gatevarmeanlegg i Vulkanveien og ved hovedinnganger næring mot Maridalsveien med samlet areal ca 2250 m2, og total effekt 615 kW. Anlegget er delt i flere soner med separate reguleringsventiler for mest mulig optimal drift.
 
33 Sprinkler
Bygget er fullsprinklet, inklusive boliger. Det er installert 4 sprinklerventiler, en for næring, 2 for parkering og 1 for boliger.