Johanna Ender er tysk og ble overrasket da hun kom til Norge og fant ut at i Sør-Norge er det 1000 kWt per kvm per år med solstråling.

- Det er det samme som i blant annet Danmark og Tyskland, sier hun.

Og dermed mener hun at det skal være godt grunnlag for å benytte nettopp solpaneler til å gi masse energi i norske boliger.

- I Norge snakkes det om solpaneler for oppvarming av tappevann, og i alt for liten grad om å benytte denne teknologen for å gi huset all energi som er nødvendig. Med kun tre kollektorer på taket gir det nok energi til an varmetank på 300-400 liter, sier hun.

Solpaneler kan også kombineres med elektrisitet eller gass, slik at i perioder med lite sol kan andre energikilder overta.

I størstedelen av Norge er det lønnsomt for huseiere å legge solpanel på taket, og hun oppfordrer rørleggere til å se nærmere på denne teknologen.

I tillegg til solpanelene har Bosch vanntanker av merket Buderus bygget til dette bruket. Derfor mener Johanne Ender at det for mange rørleggere vil være interessant å skaffe seg kunnskap om installasjon av slike anlegg.


Se mer på Robert Bosch AS

Robert Bosch AS
med hovedkontor på Langhus utenfor Oslo, er et 100% Bosch eiet datterselskap av Robert Bosch GmbH i Tyskland.  Robert Bosch AS er en del av Bosch Sales Region Nordic, som består av Bosch-selskapene i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Baltikum.

Synspunkt på artikkelen? Skriv til journalist Per Henriksen