- Arkitekter er trendsettere i tidlig fase og mange er med på å tenke energi tidlig i planleggingen. Om enn ikke alle - ennå, sier direktør for markedsområdet Energi i GK Norge, Torfinn Lysfjord.

Han begynte i GK i juli for at selskapet skal styrke sin posisjon innenfor de hete temaene energibruk og energisparing.

- Det er viktig å få inn energitenkning så tidlig som mulig. Om denne måten å tenke på ikke starter hos alle arkitekter ennå, ser jeg tydelig at dette er i endring, sier han.

Han har jobbet med energispørsmål siden 1996, både i Øst-Europa og Norge.

Det er liten forskjell på det ytre i et bygg i dag og tidligere, materialene er betong, stein, stål og glass. Men det skjer en rask utvikling inne i bygget. Og det er her utfordringen er størst, med størst mulighet til å få ut gevinst. Og størst fare for å mislykkes. Vi må få alt inne i et bygg til å fungere sammen.

- Byggeiere etterspør energisparing til en viss grad i dag. Men dette vil komme mer og mer, blant annet fordi både EU og Norge utarbeider strengere forskrifter.

- Energi og miljø har effekt på leietaker. Jeg har merket i flere år hvordan leietaker overser energibruken i felleskostnader når krav til komfort blir avgjørende.

Når lover og forskrifter er på plass blir det et pålegg at man etterspør energieffektive løsninger. Markedet vil da lete etter praktiske tiltak for å gjennomføre prosjekter etter lovens bokstav, påpeker han.

- Vi ser at mange prosjekter har muligheter for betydelig energisparing, og dermed også oppnå økonomisk lønnsomhet ved at det investeres i energieffektive løsninger. Og nettopp på tekniske forskrifter er vi proaktive - og ønsker å være trendsetter og en av de mest aktive utøvende energibesparende bedriftene.

Han fremhever at mange utbyggere kjøper ulike biter av den tekniske installasjonen i et bygg som rehabiliteres eller nybygg. Det at én aktør tar alle inneklimainstallasjoner, slik som ventilasjon, bygningsautomasjon, kjøling, vannbårne systemer, renromsteknikk og energi er den mest fornuftige løsningen.

Lysfjord vil i sin nye stilling jobbe med eksterne samarbeidspartnere, blant annet gjøre bruk av Enova for å finne gode løsninger.

- Jeg ser på GK som en skolert organisasjon med godt grep om helhetlige inneklima- og energiløsninger, fastslår den nye direktøren for markedsområdet Energi.

Torfinn Lysfjord er utdannet sivilingeniør fra høyskolen Narvik og diplomingeniør fra Tyskland. Han jobbet først 10 år i ENSI AS (Energy Saving International) med energiprosjekter i Øst-Europa, deretter var han leder for seksjon energi og miljø i Reinertsen AS.