Den 17. juni, like etter at rettsaken mellom Ahlsell Norge og VTN AS var over, og før dommen forelå, intervjuet VVS-Forum.no Robert Ljøner i VTN AS (Tidligere Varmeteknikk Norge). Han fikk frem sitt syn på konflikten. Ahlsell ville vente med kommentarer til etter at dommen var klar. Og nå har Gjermund Vittersø hos Ahlsell studert dommen, og er villig til å kommentere Ljøners synspunkter.

- Utgangspunktet for konflikten er varefakturer for ca 3,8 millioner som Varmeteknikk Norge ikke ville betale. Ca 1 million kroner for luft/luft varmepumper resten CO2 varmepumper. Ahlsell ble nødt til å stevne Varmeteknikk Norge for å få betalt for sine produkter, sier Gjermund Vittersø, divisjonssjef Kulde hos Ahlsell Norge.

Han påpeker at Varmeteknikk Norge fremmet motkrav på 4,3 millioner kroner i tillegg til at de ville ha en leveranse på 3,8 millioner kroner.

- Til og med skulle leveransen være gratis. Hele dette kravet har retten avvist, sier han.

- Dommen sier i grunnen det meste. Det har vært problemer med mange av Varmeteknikks installasjoner, og retten gir oss medhold i at det skyldes feil fra Varmeteknikks side, slik som feildimensjonering og installasjonsfeil. Vi har brukt mye tid og resurser på å rydde opp hos kunder av Varmeteknikk. Vi har både avhjulpet situasjonen for kunder, men også fått vist at installasjonene kan bli bra bare de gjøres riktig. Der feildimensjoneringen er for stor har vi ikke kunnet avhjelpe.

- Ljøner sier at VTN Drift AS har installert 140 av de aktuelle varmepumpene og at de dermed vet hva som er status for produktet. Med andre ord at det er feil på produktet.

- Ahlsell førte 5- 6 installatører som vitner, og alle gjør gode installasjoner. Dermed beviste vi at varmepumpen funker, gitt riktig installasjon. Varmeteknikk Norge hevder nå at de ikke har fått til noen CO2 varmepumper i det hele tatt. Men så ille er det jo ikke. Før denne saken ble så konfliktfylt hadde de jo fått til mange 4,5 kW varmepumper. Det var jo derfor de var så ivrige på å komme i gang med 9 kW da den kom høsten 2008, sier Vittersø.

- Det kan se ut som det ble en sovepute å skylde på CO2 varmepumpene for alle problemene, på tross av at Varmeteknikks revisor anmerker at de har tapt over 3 millioner kroner på etableringen av Energirådhuset på Magnor. Men retten trodde altså ikke på dette, sier han.

- Ljøner mener at varmepumpene fungerer godt til oppvarming av tappevann, og at de også er ok til gulvvarme, dersom fordelingen av tappevarmtvann sett mot det totale overskrider 50 prosent eller mer. Denne type boliger finnes det derimot ikke mange av i landet. Og er ingen erstatning i boliger der tradisjonelle fyranlegg er benyttet.

- Dette blir en litt teoretisk framstilling. Helt enkelt er nøkkelen til suksess å sikre varmepumpa med så kaldt vann inn som mulig under alle driftsforhold. Transkritiske anleggs følsomhet for returtemperaturen er vel kjent for alle enten det gjelder industri, butikkkjøling (der det begynner å bli vanlig) eller det er CO2 VP som i dette tilfelle. Gjort riktig får en lave returtemperaturer også i radiatoranlegg. Men feilinstallasjon og resuternede høy retur temperatur gir både lave ytelser og dårlig COP. Falllgrubene er særlig feil innstillinger og for store vannmengder, sier Vittersø.

- VTN hevder at det er utidig og feilaktig fra Ahlsells side å markedsføre dette mot ALLE vannbårne systemer. De aller fleste i dag kjøper varmepumpe pga motiveringen om besparing, men at de aktuelle varmepumpene gir maksimum 50 prosent av hva som er forespeilet. Dette påviser da at varmepumpene har feil.

- Vårt dataprogram beregner årsvirkningsgrad, og den vil jo variere med klima og hvordan varmebehovet stemmer med varmepumpas ytelse. Jeg har selv 3 varmemålere og 3 strømmålere på CO2 varmepumpe installert i mitt eget hus. Målingene her stemmer med datasimuleringen.

- Noen varmepumper er markedsført for å ha en COP på 3,2. Og det har den ved 7C ute og 30C i retur. Men fordi den viser kaldere enn 7C, og det også blir behov for avriminger blir årsvirkningsgraden selvsagt mye lavere, sier han.

Ahlsell selger denne varmepumpen fortsatt til romoppvarming, og det er ikke greit å være rørleggere, mener Ljøner. Varmepumpen markedsføres som ett produkt som leverer høy temperatur opp til 70 grader, og oppfattes nok av de fleste at varmepumpen dermed er egnet som radiatoroppvarming av bygg, noe den altså absolutt ikke er mener Ljøner.

- Man kan produsere 70°C så lenge returen kjøles ned mot 30°C. Det er glidende varmeavgivelse, så all varmen avgis ikke på 70°C.

- Men Ljøner mener at Ahlsell selger inn disse varmepumpene på feil premisser.

- Motkravet fra Varmeteknikk Norge plukket retten fra hverandre som dårlig dokumentert og uten forankring i den avtalen Varmeteknikk Norge hadde med Ahlsell.

Ljøner mener også at hele tiltakspakken Ahlsell har utarbeidet er svært lite aktuell?

- Vi har hatt svært mye glede av tiltakspakken når vi har ryddet opp i Varmeteknikks installasjoner. Men det er mange måter å sikre et godt samspill mellom varmepumpe - radiatorsystem og vannoppvarming. Mange av de installatørene som vitnet i rettsaken og som får til sine installasjoner bruker varmepumpa som den er. Målet er uansett hele tiden å sikre lav temperatur på returvannet.

- Vi skrev at VVS-Forum har fått tilgang til Ahlsell Norge sin egen test (ref. Esmark test) som viser: Varmepumpen under ideelle forhold er på kun 7 kW, ikke 9 kW som i markedsføringen sier. Sanyo har uteglemt avising, og dette medfører jo direkte uriktighet i markedsføringsmateriellet, sa Ljøner til VVS-Forum. Testen viser samtidig en meget manglende mulighet for besparelse, en COP ved 7 grader pluss på ``bare`` 1,8 i stedet for 3,1 som i markedsføringsmateriellet bør få de fleste til å reagere, påpekte han.

- Her blandes nok kortene litt. 9 kW ytelse med 3,1 i COP er ved 7 C ute. Esmark er en fieldtest i Sverge ved til dels veldig lave utetemperturer. Ytelsene er målt som en gjennomsnittsverdi over flere timer. Da får en lavere ytelse blant annet fordi varmepumpa må stoppe og avrime fra tid til annen, avhengig av luftfuktighet. Dessuten er resultatet avhengig av hvilke innstillinger som er benyttet, hvor godt radiatorsystemet passer med vannmengder og varmemengder osv, avslutter Gjermund Vittersø hos Ahlsell Norge, rundt Robert Ljøners uttalelser til VVS-Forum.

Les også Mens vi venter på dommen

Les også VTN Drift dømt til å betale Ahlsell fem millioner- saken kan bli anket