Framtiden i våre hender har funnet ut at Norge er nest dårligst i Europa til å lage strøm med fornybare energikilder utenom vannkraft. Bare Tyrkia er dårligere. Danmark er vinneren foran Island og Portugal. Så følger Spania, Finland, Tyskland og Østerrike.

I den danske elektrisitetsproduksjonen utgjør andelen ny fornybar energi 29 prosent. I den norske er den bare en prosent. Finland har 12, Tyskland 11 og Sverige 8 prosent.

– Produksjonen av ny fornybar energi har eksplodert i Europa, det er derfor trist at Norge ikke utnytter disse grønne næringsmulighetene. Det er interessant at land som Irland, England, Italia og Portugal ligger milevis foran oss på dette området, sier leder i Framtiden i våre hender Arild Hermstad.

Halvparten av elektrisitet brukt i Norge er produsert med kull, gass og kjernekraft.

Andelen elektrisitet produsert med fornybare energikilder inkludert vannkraft er høy i Norge. Men siden Norge er del av et internasjonalt elektrisitetsmarked er det ikke slik at all denne rene elektrisiteten blir levert til norske forbrukere.

Norske forbrukere som ikke ber om å få kjøpe fornybar elektrisitet, vil få over 50 prosent av sin elektrisitet produsert ute i Europa. Siden det meste av den fornybare energien ute i Europa er bundet opp i lokale leveranser, er dermed denne elektrisiteten produsert med kull, gass og kjernekraft. Dette medfører enorme klimagassutslipp og håndtering av radioaktivt avfall.

– Norge bør ha ambisjon om å levere ren energi til andre land som ikke har de samme rike vannkraft-ressursene som oss, samtidig som vi selv kun bruker fornybar energi, mener Arild Hermstad.