I løpet av de siste ukene har vi nok en gang fått bekreftet hva ekstrem nedbør forårsaker av flom og store skader. Problemet begynner å bli en stor utfordring for kommunene, men også for huseierne. Mange kommuner flytter nå ansvaret for overvannshåndteringen på egen eiendom over til huseieren.

- Vi får hyppigere påminnelser om hva som skjer ved ekstra mye nedbør. Omgivelsene klarer ikke å ta unna vannet, og rørnettet i Norge er ikke dimensjonert for slike mengder. Problemet forsvinner ikke av seg selv, det vil bare øke, hvis ikke kommunen tar tak i problematikken, sier både Petter Lieth, salgssjef VVS og Niklas Åkesson, markedssjef i Norsk Wavin. 

Sist uke la NVE frem rapporten, Klima i Norge 2100. Der var konklusjonen at de viktigste konsekvensene for Norge av de globale klimaendringene vil være høyere temperaturer med mer ekstremnedbør – og det vil ramme hele landet. Hovedutfordringene for nordmenn flest blir mer nedbør, mer ekstremnedbør, større og flere regnflommer og kortere snøsesong.

Bare halvparten av kommuene
I dag har rundt halvparten av norske kommuner overført ansvaret for overvann på egen eiendom til huseierne. Det bygges i dag rundt 30.000 eneboliger i Norge per år, og cirka halvparten av disse ligger i kommuner som har innført krav om lokal håndtering.

Stort marked for rørleggeren
Både Lieth og Åkesson håper rørleggerne ser hvilket marked som åpner seg. De forteller at deres erfaring er at huseierne ikke vet om kommunenes nye krav. Det beviser også at man har en informasjonsjobb foran seg.
- Klimaforutsetningene tilsier et behov, og kommunens krav tilsier at dette må gjøres. Det er bakgrunnen for at vi har utviklet Q-Bic eneboligpakker som er fordrøyning og infiltrasjonspakker til private boliger. Løsningen er å infiltrere, oppbevare og lede regnvannet lokalt på eiendommen.

- Her har rørleggeren en mulighet han burde gripe, for denne jobben har stort sett vært forbeholdt graveentreprenørene. Det er viktig og ikke bare tenke varme og energi som satsningsområder. Fordrøyning og infiltrasjon i bakken er en ny nisje med nye muligheter, og her ligger det gode fortjenestemuligheter, sier Lieth.

Saken fortsetter under bildet:

Petter Lieth, salgssjef VVS og Niklas Åkesson, markedssjef i Norsk Wavin, håper rørleggerne nå ser mulighetene i en ny nisje.

Samarbeider med Rørentreprenørene Norge
Rørentreprenørene Norge og Wavin samarbeider om kompetansegivende perfeksjoneringskurs i overvannshåndtering for boliger, og man har så langt kurset cirka 100 rørleggere. Rørentreprenørene er også enige om at overvannsproblematikken åpner nye markeder for rørleggerbedriftene.
- Vi er enige om at dette definitivt er en jobb for rørleggeren. Derfor har vi begynt å kurse rørleggerne i fordrøyning og infiltrasjon. På kurset får man god innføring i hvordan man skal infiltrere, oppbevare og lede regnvann. Tilbakemeldingene er gode, og med et diplom og bevis på hva de kan, håper jeg at rørleggeren bruker dette for alt det er verdt ut mot huseierne. Jeg tror ”timingen” er høyst aktuell med tanke på hva som skjer rundt oss, sier Lieth.

Enkle løsninger
Norsk Wavin tilbyr Q-Bic eneboligpakker i fire ulike størrelser ut fra areal og egenskaper på eiendommen. Ved hjelp av et online beregningsprogram er det enkelt for rørleggeren å kalkulere størrelsen på en infiltrasjonspakke (S, M, L eller XL).
- Selve eneboligpakkene legger man på en time. Så enkelt er dette når man først har lagt forholdene til rette. Vi har laget verktøy som er lett å bruke for å beregne volum og størrelser på infiltrasjonspakkene. Håpet er at flere rørleggere ser potensialet, sier Åkesson.


Slik ser kursbeviset man får etter fullført  kompetansegivende perfeksjoneringskurs i overvannshåndtering for boliger: