Det var under frokostmøte ”Brød&Miljø” i Arkitektenes Hus onsdag morgen at Dokka sa dette og uttalelsen falt med bakgrunn i et nytt prosjekt som Dokka har ledet. Prosjektet ”Formålsdelt energimåling i bygg” er gjennomført av Sintef Byggforsk på oppdrag fra Lavenergiprogrammet. Prosjektet har hatt en referansegruppe med medlemmer fra Statsbygg, Skanska, Storebrand, NVE, Enova, BE, Energeticadesign, Grønn Byggallianse og SSB.

- Vi må få detaljert informasjon om faktorer som kan forklare eventuelle avvik mellom beregnet og målt energibruk. I tillegg må vi få målinger av faktisk energibruk med sammenliknbare verdier samt målinger av beregningene, og eventuelle fysiske teorier som ligger til grunn for avvikene, sier Dokka.

I rapporten foreslås det hvordan en slik database kan bygges opp og det pekes også på hvilke områder det må jobbes videre med.

Lite systematikk
- Få av prosjektene blir systematisk etterprøvd og det hjelper lite med høye ambisjoner, hvis det ikke etterleves i praksis, understreker Tor-Helge Dokka.

I rapporten går det frem at Norge har en svak tradisjon når det gjelder etterprøving og evaluering av byggeprosjekter. Land som Tyskland, Østerrike og Sverige har en langt bedre tradisjon på dette området.
- I andre land planlegges det bedre og det settes av mer ressurser tidlig i prosjektene, opplyser Dokka.

Bruker mer enn estimert
På Lysaker Park ligger det såkalte Storebrandbygget. Her har man gjennomgått status og man har sett på årsaker til overforbruket som kom frem under evalueringen. Det er også satt i verk tiltak for å få ned energibruken i det 38. 000 kvadratmeter store bygningsmassen. Bygget har 55. 000 kvadratmeter, men kjeller og en el andre arealer er ikke relevante å ta med.

- Det viste seg at det var et overforbruk 104 prosent ut fra estimert bruk det først driftsåret, opplyser ingeniørdocent, Arne Frøland-Larsen under frokostmøtet.

Bedre etter hvert
Det viste seg at det var tre hovedårsaker til overskridelsene:

• Dyre vaner (brukeradferd)
• *Barnesykdommer”
• Feil og mangler ved leveransen

Saken fortsetter under bildet:

Ingeniørdocent, Arne Frøland-Larsen kunne fortelle at Storebrandbygget i Oslo brukte 104 % mer energi enn forutsatt i 2010. Nå settes det i verk tiltak.

- Vi fant avvik i forhold til å opptre som energieffektiv byggeier og ikke minst bruker av bygget. Det var behov for innregulering av anleggene og opplæring i bruken av dem samt at det var mangler på utførelse og tekniske komponenter, sier Frøland-Larsen.

Tallene som ble presentert fra evalueringen viser at energibruken gikk ned siste halvdel av 2010 og at den positive trenden fortsetter i 2011, men det er fortsatt en stor jobb å gjøre på Lysaker Park før de virkelig estimatene stemmer med virkeligheten. Det er altså ved denne bygningsmassen som det antakeligvis er overalt ellers.