I slutten av august gikk den nordiske vannskadekonferansen av stabelen i Borgå i Finland. Der kom det frem at det estimerte anslaget for vannskader i Norden i dag ligger rundt 20 milliarder. Når det gjelder vannskader i Europa ellers, som også bruker andre systemer en i Norden, har man ikke statistikk som kan sammenlignes med de nordiske landene.

For Norges del mener Haugland det er flere sammenhengende årsaker til at vannskadene forsetter å øke. Han trekker frem kompetanse blant de utførende, en byggebransje som jager profitt og går på akkord med kvalitet. Jungelen av produkter som brukes om hverandre og blandes sammen, bidrar heller ikke til sikrere rørinstallasjoner, mener han.

Lederen av VVP mener nå at tiden er inne for å se på hele bildet med mer kritiske øyne, også Sintef Byggforsk sin rolle.

Må en skjerping til
- All statistikk vi sitter på sier at det er menneskelige feil som er hovedårsaken til de fleste vannskader. Produktene som brukes, i hvert fall produkter fra seriøse leverandører og produsenter, er det svært sjelden noe å usette på. Men først er det viktig å understreke at det er mange rørleggere og rørleggerbedrifter som gjør en utmerket jobb, de har omtrent ikke reklamasjoner med vannskader. Det må være frustrerende for disse at bransjen samlet sett får et dårlig rykte på grunn av dårlig utført håndverk, sier Haugland.

Bransjen må ta ytterligere grep
Skal bransjen få ned antall vannskader er Haugland helt klar på at det må satses mer på kursing og kompetansebygging. Det er viktig at alle ser alvoret dette kan få på sikt, hvis tingene ikke bedrer seg.
- Vi trenger mer kompetanse og riktig fokus. Rørleggerbedriftene må sette av mer tid til kursing. Man må bruke alle hjelpemidler man har for å tilegne seg kunnskap. Vi er godt i gang gjennom samarbeidet med RørNorge og VVP om kompetansegivende perfeksjoneringskurs (KPK) for rørleggere, lærlinger og faglærere. Men det er ikke nok i seg selv. Bedriftene må følge opp dette i mye sterkere grad internt. En annen viktig faktor er at de må blande produkter og systemer, som aldri er ment å passe sammen. Når hyllene er tomme for et produkt hos grossisten, er faren stor for at man finner ”noe lignende” og at systemer derved blandes. Det bidrar ikke til at vannskadene synker.

- Anleggene må trykkprøves, og dette må gjøres riktig. Setter du bilen på verksted vil du ha kvalitetsdeler av anerkjente leverandører, og da vet alle at bilen holder lenger. Sånn er det i vår bransje også. Installasjonen skal holde i mange ti år, og da må man være villig til å sette av tilstrekkelig tid til opplæring og følge produsentens anvisninger for montering, drift og vedlikehold, først da vil man oppnå tryggheten vi tilstreber og som kunden jo betaler for, påpeker lederen VA/VVS produsentene.

Må se på Sintef Byggforsk`s totale rolle
Haugland mener at man ideelt sett burde ha et uavhengig godkjenningsorgan.
- Sintef Byggforsk har for mange roller. De er en kommersiell aktør som skal tjene penger, de er en institusjon som ønsker å godkjenne alle nye produkter som kommer inn på markedet. Her kan det bli interessekonflikter, siden Byggforsk også legger føringer i forhold til regler og forskrifter i bransjen.

Haugland trekker frem den siste Sintef-rapporten om vannskadesikker montering og lekkasjesikring i næringsbygg som et eksempel.
- Et produkt de selv har godkjent, sår de tvil om, gjennom bruk av bilder og tekst. Nettopp derfor blir det vanskelig når man det ene øyeblikket godkjenner et produkt, og ved en senere anledning illustrer med bilde og tekst at produktet kan forårsake vannskader. 

VVP lederen understreker at han nødig kritiserer Sintef Byggforsk. Men tiden er moden for å se om det kan finnes andre modeller som bidrar til at man får et mer uavhengig kontrollorgan, og som kun har en oppgave, nemlig å godkjenne eller ikke godkjenne produkter.

Hvem skal ivareta den funksjonen?
- Byggforsk kan godt inneha den oppgaven ut fra sin unike kompetanse, men at dette skilles helt ut fra dagens firmamodell. Men da må det mer penger på bordet.

- Alle ledd må bidra skal vi få ned både antall vannskader og erstatninger i fremtiden. Det er mye som blir farlig dersom man ikke gjør det riktig. Derfor er opplæring og kontroller viktig for å unngå skader – akkurat som i trafikken, sier en engasjert Haugland til VVSforum.