De lurer til og med på om forslaget strider mot plan- og bygningsloven, men det finnes ingen lovregel som stadfester søknadsplikt for våtromsarbeid, sier statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet, Hege Solbakken til vvs-forum.no.

Søknadsplikten kommer frem i Forskrift til byggesak § 2—2. Forskrifter skal som kjent tydeliggjøre lovreglene til å gjelde i bestemte tilfeller. Disse kan endres hvis det er behov for det, uten at lovens hovedinnretning blir endret. I denne aktuelle saken er det behov for forenkling som gjør at departementet vil endre forskriften.

Ute på høring
- Søknadsplikt, med krav om bruk av ansvarlige foretak, for våtrom ble innført på nytt i 2010. Det ble også innført krav om uavhengig kontroll. Etter at søknadsplikten for våtromsarbeid ble gjeninnført, har det blitt avdekket tilfeller av tungvint og ulik praksis av søknader og ansvarlige foretak. Mange har pekt på og klaget over omfattende skjemaer, omstendelig kommunal saksbehandling og høye gebyrer, påpeker statssekretær Solbakken.

Det er altså på denne bakgrunn av Kommunal- og regionaldepartementet har sendt et forslag til forenkling av reglene ut på ny høring. Målet er å gjøre det enklere for de som skal bygge og gi kommunene større spillerom til å bruke sine ressurser på en best mulig måte.

Større selvstendig ansvar
- Vi har inntrykk av at huseiere i stadig økende grad spør etter kvalitet og dokumentert kompetanse hos håndverkerne som skal rehabilitere eller bygge nytt bad. Forbrukerne syns å være veldig opptatt av at våtrommene blir bygd i tråd med byggebransjens våtromsnorm. Samtidig har byggebransjens opplæringstiltak gjort at særlige rørleggere, mens også murmestre og byggmestre, nå har bedre kompetanse på våtromsarbeid.

Kommunal- og regionaldepartementet er opptatt av og er fullt klar over at det er viktig med god kvalitet på bad.

- Vi tror at boligeierne selv er interessert i å ha bad som ikke går lekk og at de derfor kan ta et større selvstendig ansvar for at tiltak i egen bolig blir utført av folk med kompetanse på området, sier statssekretær, Hege Solbakken, som minner om at forslaget nå er ute på høring og at fristen med å komme med innspill er satt til 20.september i år.