– Badet er et stort usikkerhetsmoment for alle som kjøper bolig. Et bad med alvorlige feil vil kunne koste dyrt. Derfor er det viktig for selger å kunne dokumentere alt arbeid som er gjort. I tillegg til skriftlig dokumentasjon, gir fotografier potensielle kjøpere økt trygghet.      

Det sier daglig leder Bjørn Stensli i Funksjonell VVS AS, som er en del av rørleggerkjeden Varme & Bad. For rørleggerkjeden har mobiltelefonens fotoapparat blitt et viktig arbeidsredskap.

– Alle har en mobiltelefon med kamera i dag, og det ligger helt naturlig for den nye generasjonen håndverkere å ta bilder av utført arbeid, sier Stensli.

I gjennomsnitt tar firmaet hans rundt 70 bilder av et bad som bygges eller pusses opp. Rørleggerne tar bilder av sluk, rør, fordelerskap, veggbokser med tilkobling for vask og dusj, membranskjøter, og mye annet før gulvpåstøp og veggfliser kommer på plass.

– Det er viktig i ettertid å ha dokumentert hva som er gjort bak overflatene hvis noe skulle skje, sier han.

Krav i rapport
Etter nyttår ble det ekstra viktig å ta vare på dokumentasjonen fra håndverkeren. Fra da ble en ny og mer omfattende Boligsalgsrapport standard for takstmenn som vurderer tilstanden på boligen, basert på standarden NS 3600.

Kravet til dokumentasjon er en av de viktigste endringene. Et splitter nytt bad vil automatisk få nest dårligste karakter, tilstandsgrad 2, hvis du ikke har dokumentasjon på hvordan det er bygget.

Boligeiere advares om at ikke alle håndverkere i bransjen er like nøye med dokumentasjonen.

– Det er mange som kaller seg fagfolk uten egentlig å være det. Seriøse aktører gir deg skikkelig dokumentasjon på jobben. De som bare er villig til å gi deg en kvittering for utført arbeid etterpå, bør du styre unna, sier Bjørn Stensli i Varme & Bad.

Det er viktig å dokumentere det som ikke synes, for det er bak flisene de egentlige verdiene ligger.

– Baderommet kan tilsvare kostnaden til en bil, og ved bilkjøp vil jo de fleste ha garantier og dokumentasjon på det meste. Det samme bør gjelde for et bad.

Ligger på nett
Hvert syvende boligsalg ender i en eller annen form for konflikt, en nedgang på 30 prosent på ti år.

– Fortsatt er det for mange konflikter. Ofte handler det om mangelfullt arbeid i boligene, gjerne gjort av amatører, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge, som representerer 90 prosent av eiendomsmeglerforetakene i Norge.

Du oppfordres til å lagre dokumentasjonen på nett når du kjøper håndverkertjenester. Det finnes flere portaler å velge i. På den måten sørger for at vesentlig informasjon om boligen blir enkelt tilgjengelig for nye eiere og eventuelt nye håndverkere.

Den mest kjente er Boligmappa.no, som nå har én million dokumenter, fra flere hundretusen boliger.

Bilder og tegninger kan overleveres deg av håndverkeren på en minnepinne når jobben er gjort, og så legger du dem selv inn på nettet. Også håndverkere selv legger inn dokumentasjon på denne måten for å vise at jobben er gjort forskriftsmessig.