- Vi er positive til innføring av passivhusstandard og mener at vår bransje har vært moden for en slik utvikling lenge. Det er vedlikehold og service som blir viktig i et passivhus. De tekniske løsningene for ventilasjon og oppvarming er allerede på plass, og man kan tilpasse og justere løsningene ytterligere frem til innføringen av passivhuskravet 1.januar 2016 sier daglig leder Mats Eriksson i VKE. .

Fokuset er stort og meningene mange rundt innføringen av passivhusstandarden. Flere mener at dagens løsninger ikke er gode nok til å fungere optimalt i et mer energigjerrig hus som lavenergi- og passivhus.

- Den største utfordringen slik jeg ser det er vedlikehold og service av de tekniske installasjonene i boliger og leiligheter over tid. For at et teknisk anlegg skal fungere optimalt og beboerne skal føle at de har god luftkvalitet og varme i boligen, er det viktig med vedlikehold og service. Et nytt marked for de som følger med i timen vil åpne seg etter hvert mener Eriksson.

Eriksson utdyper dette ved at man vil få et klart behov for mer kvalifiserte folk i fremtiden. Det er i dag svært få firmaer som kan utføre service og vedlikehold på flere tekniske installasjoner i en og samme bolig eller leilighet.

- Jeg mener at vi vil trenge bedrifter som utfører full energiservice på boligen når lavenergi- og passivhus kommer for fullt. Det vil kreve økt kompetanse av de utførende. Skulle alt det tekniske i boligen svikte på engang, vil man i dag måtte sende bud på 3-4 firmaer for å få utbedret hver enkelt feil. Derfor mener jeg at de aktørene som tar dette på alvor vil få et stort konkurransefortrinn i fremtiden avslutter Mats Eriksson.