Veksten i det norske strømforbruket er eksplosiv sammenlignet med Danmark og Sverige fordi politikerne egentlig ikke er interesserte i strømsparing, mener han.

– Norske husholdninger og bedrifter ville ha spart 22,8 milliarder kroner hvis veksten i elforbruket i Norge hadde vært like lav som i Danmark, sier Bård Baardsen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, til Dagsavisen.

Tall som Baardsen har innhentet fra Nordel, organisasjonen bestående av Statnett og tilsvarende virksomheter i de øvrige nordiske landene, synes å gi ham rett i dette:

*Siden 1990 har det norske forbruket av elektrisitet økt med 28,1 TWh, noe som tilsvarer utrolige 28,1 milliarder kilowattimer.

*I samme periode har elforbruket økt med 16 TWh i Sverige, som har nesten dobbelt så mange innbyggere som Norge.

*I Danmark, med 5,5 millioner innbyggere, altså om lag 800.000 flere enn i Norge, har økningen vært på bare 5,3 TWh.

*Veksten i forbruket har dermed vært mer enn fem ganger så stor i Norge som i Danmark i perioden 1990-2007.

Den rød-grønne regjeringens treghet har ført til at Norge er stevnet inn for EFTA-domstolen. EUs bygningsenergidirektiv skulle vært på plass fra 1. januar neste år. Mye tyder på at det kan bli 2010 før direktivet kommer på plass i Norge.

Direktivet krever at boliger skal være energimerket når de legges ut for salg, og det skal påvises hvor mye boligen bruker av energi til oppvarming.

Norsk Varmepumpeforening består av rundt 35 bedrifter som står for om lag 90 prosent av importen av varmepumper til Norge. Mens det ble solgt rundt 1.000 enheter i år 2000, er anslaget om lag 80.000 i år.

Link til Norsk Varmepumpeforening

Synspunkt på artikkelen? Skriv til journalist Per Henriksen