I NHOs økonomiske overblikk 1/2012 er det oljenæringen som smører norsk økonomi, men byggenæringen er viktig for verdiskapningen i hele landet og er viet stor plass i rapporten. Boligbyggingen flater ut, mener NHO. Samtidig er signalene sprikende. I følge tall fra Boligprodusentene har ordrereservene falt noe gjennom hele 2011 etter sterk vekst i 2010. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser imidlertid sterk oppgang i både ordretilgang og reserver i fjerde kvartal. – Vi følger markedet tett og er i løpende dialog med myndighetene for å øke boligbyggingen, sier Lågøyr

Det norske boligmarkedet preges av kraftig prisvekst i sentrale strøk. Det ser likevel ut til at boligbyggingen har passert toppen og flater ut eller kanskje til og med faller noe tilbake. Det skyldes ulike typer hindringer som gir flaskehalser i markedet for nybygg.

– Det trengs mange små og store endringer i dagens system for at boligbyggingen skal ta av for befolkningsveksten, sier Lågøyr. Han viser til at BNL nå opplever at politikerne har økt forståelse for behov for konkrete tiltak for økt boligbygging.

I de senere årene har stadig større deler av norsk næringsliv blitt utsatt for konkurranse fra utlandet. Byggenæringen er en av næringene NHO trekker frem som spesielt utsatt. – Spesielt i anleggsmarkedet og for trevareprodusentene er vi en stadig sterkere konkurranse fra utlandet, sier Lågøyr.

Byggenæringen øker sysselsettingen. Byggenæringen er den delen av det private næringslivet hvor veksten i sysselsettingen har størst. Byggenæringen hadde over 11 000 flere ansatte i 2011 sammenlignet med 2010. – Vi er en næring i vekst og sikrer verdiskaping og sysselsetting i alle landets kommuner. Næringen har kapasitet og kompetanse til å bygge både den infrastrukturen, boligene og skolene landet trenger, avslutter Lågøyr.

Les hele rapporten her: Økonomisk overblikk

På denne siden er det mulig å sammenligne svarene fra de ulike næringene, landsforeningene og bransjene i undersøkelsen fordelt på fylker: Næringslivets Økonomibarometer