Hver tredje enebolig i Norge har installert varmepumpe, viser en nylig publisert undersøkelse fra SSB. – Dette er bare starten, mener teknisk utvikler Rune Wee, som også ønsker mer bruk av vind- og solenergi i husholdningene. (Klikk på bildet til høyre for større format).

Ifølge tall nylig lansert av Statistisk sentralbyrå har bruken av varmepumpe eksplodert her til lands. I utgangen av 2009 hadde 18,5 prosent av alle husstander i Norge montert egen varmepumpe, mens antallet var beskjedne 4 prosent i 2004. Blant eneboliger viser de siste tallene at så mange som 33 prosent har fått installert varmepumpe. 

Hovedårsaken til den store økningen i varmepumper skal ha en sammenheng med de økte strømprisene, som historisk sett har vært svært høye siden 2008. Bare mellom 1. kvartal i 2010 og 1. kvartal 2011 har gjennomsnittlig prisøkning på strøm til husholdninger vært på hele 7,4 prosent, melder SSB. 

Daglig leder i Wee Trading AS, Rune Wee, selger og videreutvikler varmepumper, solcellepaneler og små kraftstasjoner. Han merker stor interesse for alternative varmekilder for tiden, spesielt med tanke på installasjon i nybygde hus. 

– Folk har fått øynene opp for alternativ energi, og prisøkningen på strøm er selvsagt den viktigste faktoren. Med en varmepumpe kan du spare så mye som 50 prosent på strømregningen i løpet av året. Men vi merker også at folk tenker mer miljø og vil bruke mindre fyringsolje i oppvarming av hjemmet, sier Rune Wee. 

Rapporten fra SSB viser imidlertid at strømbruken ikke nødvendigvis går ned for alle som installerer varmepumpe. Hele 40 prosent øker strømforbruket etter at varmepumpen er skrudd i veggen. Mange husstander øker sitt strømforbruk med bakgrunn i troen på besparinger med varmepumpen, og på grunn av mindre bruk av andre energikilder, så som ved- og oljefyring. 

Tenker man smart, finnes det likevel måter å spare strøm selv med økt varmeproduksjon, mener Rune Wee. 

– Installerer du stor vanntank og har vannbåren varme i gulvet, finnes det store muligheter for å spare. Selv har vi utviklet et system som både tar varmepumpe, vindkraft og solcelleenergi i bruk for oppvarming av en og samme vanntank. Sol- og vindkraften leveres fra en nyutviklet vindmølle og et solcellepanel som gir DC-strøm, noe som betyr at du enkelt og lovlig kan montere dette selv, forklarer Rune Wee. 

Varmepumpen henter energi fra luften, og er en miljøvennlig og smart måte å varme huset på. Med den riktige bruken og tilleggsinstallasjonene kan en vanlig husstand spare så mye som 10 000 kWh i året – en fristende tanke når vi kjenner prisutviklingen på strømmen i et presset marked. 

– Varmepumpens effekt varierer jo med utetemperatur og fuktighet, og den fungerer noe bedre i mildere områder. Derfor vil noen ha bedre nytte av varmepumpe enn andre. Jeg anbefaler alle som installerer varmepumpe, til også å bytte til LED-lyspærer, det gir det beste resultatet på strømregningen, sier Rune Wee. 

– Det viktigste nå er å tenke alternativt og finne flere miljøvennlige energikilder for store grupper av husstander i årene som kommer. Det vil gi både økonomisk og miljømessig gevinst for alle, avslutter Rune Wee.

Link til Wee Trading varmepumpernnodesign

Les også Stort potensial for bruk av solenergi i Norge
Les også Varmepumpene stjeler ikke ekstra energi på kalde dager

GI DIN KOMMENTAR HER: