Økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) har i lengre tid spådd at boligmarkedet i Norge vil kollapse. Til tross for et fall på over 15 prosent i boligprisene i fjor har prisene hentet seg inn og fallet er nå på 8,8 prosent de siste 12 måneder.

Grytten mener prisene holdes kunstig oppe av myndighetene.

- Boligboblen holdes ved like ved en rekke grep. Det viktigste er at man har satt ned rentene før lavkonjukturen slo inn på økonomien vår. I andre land satt man ned renten først etter at man hadde fått problemer i økonomien, sa Grytten under Odin Fondenes konferanse på Oslo Plaza tirsdag.

- Lave renter stimulerer folk til å kjøpe bolig. Renten er den viktigste forutsetningen for boligmarkedet, og får man lån nå er det gode grunner til å bruke de lave rentene til å kjøpe bolig. Samtidig bygges det få nye boliger, og mange prosjekter stoppes, så det er tydelig at boligmarkedet har fått et kortvarig blaff, sier Grytten.

Til økonominettstedet e24.no sier han at dette ikke kan vare.

- Alle er enige om at det var en boligboble i USA. Men boligprisene i Norge har steget mer enn dobbelt så mye som i USA, og det har steget mer i Norge enn de fleste andre markeder, sier Grytten.

Han lar seg ikke lure av de som snakker om boligbyggernes kostnadsnivå.

- De største kritikerne av min teori om at boligmarkedet kommer til å falle 25 prosent vil hevde at boligbyggernes kostnadsnivå er for høyt til å forsvare en kraftig prisnedgang. Boligprisene er høye fordi det er så dyrt å bygge bolig hevder de. Men de belager seg på gårsdagens tall. Dessuten vil høyere arbeidsledighet føre til at boligbyggerne og entreprenørene må justere sine kostnader til den nye hverdagen, sier Grytten.

Les hele artikkelen på e24.no