Det har vært et svært hektisk år for Håvard Hildrum (53), salgs- og markedsansvarlig hos rørentreprenøren FLOW Trøndelag VVS i Trondheim, som nå kan ta en pust i bakken med god samvittighet. – En perfekt sommerdag for meg, er å gå en tur i fjellet eller sitte ved en elv å fiske. Da lades batteriene raskt, sier han til VVSForum.

Saken fortsetter under bildet:

Håvard ser fram til tre ukers ferie, og lader gjerne batteriene med en tur å fjellet, med base i hytta i Tydal. Her fra en av mange fantastiske turer med utgangspunkt fra hytta.[/caption]

Det er stor etterspørsel etter bedrifter som kan ta hånd om byggeprosessen på tvers av fag, fra start til slutt, og at de profesjonelle kundene ønsker å forholde seg til ett kontaktpunkt. Det har gitt FLOW Trøndelag VVS en stadig økende oppdragsmengde, og Håvard kan fortelle de nå har en ordrereserve som faktisk overstiger årsomsetningen. En tillit i markedet han verdsetter svært høyt.

- Ja, dette er et resultat av hardt og godt arbeid over lang tid. Du får ikke bedre markedsføring enn fornøyde kunder og gode referanseprosjekter, påpeker han.

Profesjonelt nettverk
Hver gang Big Bite, Skeidar eller Boots Apotek skal bygge eller renovere en butikk, får Håvard en telefon med nytt oppdrag. Da kontakter han det profesjonelle nettverket han har med håndverksbedrifter i hele landet. Elektriker, ventilasjonsmontør, rørlegger og byggmester kommer raskt på plass til prosjektet, koordinert av den erfarne trønderen. Deretter reiser han på befaringer fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør.

- Behovet for aktører som er gode på bygg og tekniske fag, og som kan håndtere hele byggeprosessen med ett kontaktpunkt, er nærmest umettelig. Hadde FLOW Trøndelag VVS hatt nok kapasitet, ville vi ha tatt på oss enda flere samarbeidsprosjekter, forteller han.

Lang fartstid
Som ung rørlegger på slutten av åttitallet, startet Håvard med å jobbe med butikkprosjekter hvor han koordinerte de fagene som var nødvendig for å få jobben gjort. Butikkjedene manglet kompetanse på bygg og tekniske fag, og det var praktisk for dem å leie inn tjenesten fra noen som kunne få alle fagene til å samarbeide godt.

Behovet som kundene beskrev om å en profesjonell aktør som kunne ta oppdrag på tvers av fag ble en gryende forretningsidé for Håvard. Etter hvert tok flere av bransjekollegaene hans del i ideen og de utviklet den videre.

FLOW Group
FLOW Group, som er et profesjonelt partnerskap på tvers av tekniske fag, så dagens lys i 2017.

- Vi var flere bedrifter som ønsket å ta grep for å bli mer konkurransedyktige ved å samarbeide på tvers av tekniske fag, og å bli mer profesjonelle. Vi valgte å rigge oss slik at vi har full kontroll over egen bedrift og lokalt marked, samtidig som vi drar nytte av et felles overbygg med felles tjenester, felles systemer og felles profil. Det gjør oss attraktive overfor proffkundene, forteller han.

Håvard beskriver at i dag forventer kundene at håndverkerbedriftene er profesjonelle, like profesjonelle som dem selv.

Må tilpasse seg
- Vi må tilpasse oss kundene og markedet. Kundene stilte krav til ryddighet og dokumentasjon. Da startet vi arbeidet med å ISO-sertifisere alle bedriftene i partnerskapet. Det første en ny FLOW Business Partner starter opp med i fellesskapet er å ISO 9001 tilpasse seg.

Når telefonen med oppdrag fra butikkjedene kommer til Håvard Hildrum, er de øvrige FLOW Business partnerne de første som blir kontaktet.

- Vi ser etter ambisiøse bedriftseiere som ønsker å utvikle egen bedrift videre sammen med andre. Slik bygger vi apparatet for å ta felles prosjekter.

Når FLOW Trøndelag VVS får et oppdrag som også innebærer klima eller elektro, henvender han seg til en partnerbedrift eller en annen faglig dyktig aktør som han stoler på. Hvis Håvard står fast på et faglig spørsmål, enten det er innenfor VVS, elektro eller klima, har han gode kollegaer å rådføre seg med.

Savnet større fellesskap
- For meg har det vært en berikelse å bli en del av partnerskapet i FLOW. Jeg innrømmer det gjerne: Før vi startet opp FLOW Group var jeg litt mett og litt lei. Den ene dagen tok den andre, beskriver Håvard.

Bedriften Håvard Hildrum var daglig leder i gikk godt, men han savnet et større fellesskap med andre kolleger som ville mer, som ville skape noe nytt og som hadde et mål større enn seg selv.

I FLOW Group fikk Håvard Hildrum et faglig fellesskap med andre kolleger som ville mer, som ville skape noe nytt og som hadde et mål større enn seg selv.

- Bransjekollega Greif Sæther i nabobedriften og jeg valgte å slå bedriftene våre sammen for å satse videre sammen i FLOW. Geir påtok seg jobben som daglig leder, mens jeg tok jobben med å gjøre det jeg liker aller best, å ha utstrakt kundekontakt og å sy sammen gode team på tvers av fag.

I dag er FLOW Trøndelag 46 medarbeidere. I 2018 omsatte bedriften for vel 70 millioner.

- Vi vet vi er på riktig vei når vi kommer til bordet hos kunder vi var uaktuelle hos tidligere. Den økte etterspørselen gjør at vi trenger flere dyktige håndverkere, og det er gledelig at det har blitt mye enklere å rekruttere nye medarbeidere til bedriften vår fordi vi fremstår på en annen måte enn før.

Vi ser etter ambisiøse bedriftseiere som ønsker å utvikle egen bedrift videre sammen med andre. Slik bygger vi apparatet for å ta felles prosjekter.

Bedre enn sitt rykte
Det kommer stadig røster til orde som hevder at rørleggerbransjen er litt sidrumpet, og henger etter øvrige tekniske fag. En beskrivelse Håvard ikke kjenner seg helt igjen i.

- Dette er nok veldig todelt. Mange små rørleggerbedrifter driver nok fortsatt i sin lille sandkasse og har lite fokus på utvikling. Men de store og dyktigste aktørene vil jeg hevde er fullt på høyde med resten av byggebransjen. Hos oss i FLOW Trøndelag VVS er innovasjon og utvikling alltid på dagsorden, og vi bruker de digitale systemene som er tilgjengelige. Jeg føler vel også at rørbransjen går mer i takt i dag enn tidligere, sier han.

Når Håvard Hildrum er på hytta, tar det ikke lang tid før han hopper i turtøyet og beveger seg ut i fantastisk natur.[/caption]

Tre ukers ferie
Håvard ser nå fram til tre ukers ferie, hvor de første 4-5 dagene er lagt til Zürich. Deretter blir det hytta i Tydal, hvor han har enkel tilgang til høye fjell, store fiskerike sjøer, milevis med fjellplatåer og vakre elver.

- Et perfekt utgangspunkt for gode opplevelser, sier han.

- Jeg har ikke ro til å ligge på en strand og glo på sola, det må skje noe. Derfor er en tur i fjellet eller fiske perfekte sommerdager for meg.

Interesser han nær sagt fikk inn med morsmelken gjennom sin oppvekst i Overhalla i Namdal, med både flott natur og lakseelva Namsen som naturlige boltreplasser.

- Hva står helst på sommermenyen?
- Det må bli et bugnende fiskebord, med masse forskjellig fisk og skalldyr. Og gjerne et glass vin eller øl i glasset!