En spørreundersøkelse i regi av RIF tilsier at det er 1.158 ingeniører og sivilingeniører som jobber med vann og avløp i Kommune-Norge. Disse skal håndtere verdier for nærmere 500 milliarder kroner, ifølge RIFs anslag på verdien av vann- og avløpsnettet i Norge, skriver Dagens Næringsliv.

Kommunal Rapport har hentet ut fra Statistisk sentralbyrå, viser at 38 kommuner har oppgitt at de ikke har noen ansatte i VAR-sektoren verken i 2009 eller 2010.

For kommunene som har tall fra begge år, sank antallet årsverk innen vann, avløp og renovasjon fra 4.422 til 4.314 - en nedgang på 2,5 prosent. Det er til tross for at Oslo kommune økte sin bemanning med over 150 årsverk, om vi skal tro tallene som kommunen har levert. I Tromsø ble antallet årsverk angivelig halvert på ett år. Disse tallene er ikke splittet på vann, avløp og renovasjon separat.

VAR-kostnadene sender kommunen videre til innbyggerne i form av kommunale avgifter, men teknisk sjef i Våler i Hedmark, Kristian Dalen, sier til DN at politikerne vegrer seg for å sette opp avgiftene.

Han mener utskifting av ledningsnettet skulle vært en driftsutgift, og ikke en investeringsutgift.

- Da vil en kunne oppnå kontinuerlig utskifting. Det er vanskelig å synliggjøre problemet for politikerne, sier Dalen til DN.

Ifølge statistikkene som kommunene selv leverer, er den delen av vannledningsnettet som har en kjent alder, i snitt 29 år. Antakelig er den delen av nettet med ukjent alder, langt eldre enn dette. Om lag 10 prosent av ledningsnettet har ukjent alder.

Tallene fra SSB viser også at i fjor ble om lag 0,8 prosent av vannledningsnettet fornyes. Takten har økt de siste årene, men om den fortsetter på samme nivå vil det ta 125 år å fornye ledningsnettet.

Med klimaendringer er det forventet at vann- og avløpsnettet må ha større kapasitet enn før, fordi det skal takle større nedbørsmengder.
 

Har du Tips til VVS-Forum?

GI DIN KOMMENTAR HER: