– Kravene burde vært mye strengere, sier Mekonnen Germiso i Framtiden i våre hender. Forskningslederen mener energikravene, også etter den siste revisjonen, er alt for slappe.


- Kjøp utstyr om ikke varmer
Myndighetenes retningsgivende krav er i dag på 165 KWh per kvadratmeter per år. Dette er det svært få som klarer å tilfredsstille.
– Man er i ferd med å bygge noen passivhus her i landet. Det vil si boliger hvor man skal bruke maksimum 15 KWh energi til oppvarming. Et kontorbygg vil bruke litt mer, men det burde ikke være noe problem å krype under 100 KWh for denne typen bygg, sier Germiso.

Kjøling koster
Han påpeker at mye av problemet i norske næringsbygg ikke er oppvarmingen, men kjølingen. Dette er et problem som blant annet skyldes store menger it-utstyr som utvikler mye varme. Germiso mener derfor at bedrifter med mange kontorer bør involvere innkjøpsavdelingen når de skal anskaffe seg nytt datautstyr.

– De bør kjøpe it-utstyr og maskiner som utvikler lite varme og som bruker lite strøm. Utstyr som krever mye varme må ut, spesielt i godt isolerte bygg. Mange slike bygg får et betydelig høyere energiforbruk på grunn av kjøling enn det som er nødvendig, sier Germiso.

Enkel løsning
Han har et ganske enkelt, men illustrerende eksempel på dette. Da han var hovedfagsstudent i Bergen hadde de en datalab hvor det var fryktelig varmt og veldig dårlig luft. Teknisk avdeling gikk med på å installere aircondition – et anlegg som ville koste universitetet 50.000 kroner. En av studentene kom imidlertid med et forslag som de fant ut at de skulle teste ut først.

Eureka
– Han foreslo at den siste som gikk for dagen slo av alle PC-ene. Dagen etterpå var problemet løst. I stede for at de sto på hele natten så var de avslått. På den måten klarte anlegget som var der jobben og vi fikk et inneklima vi kunne leve med. Det betyr at det er ikke alltid de dyreste anleggene som er de beste. Som regel kommer man langt med sunn fornuft og en nøktern holdning til forbruk, sier Germiso.

Kilde:Estatemedia