Knudsens kjernepunkter og hovedbudskap under foredraget var at en må legge vekt på fleksibiliteten når man velger varmeløsninger i bygg. Han fokuserte på at valg av type akkumuleringstank er viktig, slik at man kan velge mellom flere alternative oppvarmingskilder. Utfordringen er å finne frem til kost nytte effekten.

OSO kommer med en ny serie akkumulatortanker på nyåret, den mest avanserte av disse begeistrer tydeligvis Knudsen. Knudsen føyer til at det finnes også mange andre løsninger på markedet.

- Siden vi er på Bioenergidagene i Sarpsborg er det naturlig å gripe fatt i enkle bioløsninger for boliger. Hvilke biobrensel er det de aller fleste av oss har et forhold til, selvfølgelig ved. Hvorfor ikke da vise en løsning med vedovn som varmer stuen samtidig som 50-70 % av energien føres tilbake til akkumulatoren. Energien fra vedovnen forsyner også akkumulatoren med energi til varmt tappevann, sa Knudsen til VVS-forum etter foredraget.

- Når man slutter å fyre tar varmeelementet i akkumulatoren over, eller et bidrag fra solfangere på taket når det er sol. En vedkamin/pelletskamin i kombinasjon med solfangere er en glimrende løsning, så lenge man allikevel ønsker å fyre i et ildsted. Enkelhet er stikkordet for en slik løsning. Figuren viser også det enkleste vannbårne anlegget en kan tenke seg, sekundærsiden av to viftekonvektorer. Dermed har man bare tre hovedelementer i anlegget, en ovn, en akkumulator og viftekonvektorene.

Saken fortsetter under bildet:

Knut Olav Knudsen holdt et infomativt og godt foredrag om valg fleksible varmeløsninger under Bioenergidagene i Sarpsborg.

Knudsen poengterer at den viktigste nyvinningen er at denne akkumulatoren har fått en ny spiral i den øverste delen av tanken, slik at den også kan brukes direkte på varmepumper med vekselventil.

Enkel varmedistribusjon
- I dag har de fleste boliger og leiligheter flere oppvarmingsmuligheter. Mange bruker ved som et alternativ, faktisk så mange som 2 millioner ovner er i bruk i Norge. Her på Bioenergidagene har jeg fokusert på ved i kombinasjon med sol og varmepumper, og som jeg mener er høyst relevante for de fleste. Med den nye akkumulatortanken til Oso har man nå mulighet til å kombinere alle disse tre kildene ved å hente inn energi, spare energien, og distribuere den ut der den skal. Et viktig moment å nevne i forhold til fyring med ved, er at skal vedfyring fungere som en varmekilde i en akkumulatorløsning må det være en vedovn med vannkappe, fortalte Knudsen videre.

God løsning for nær eller fjernvarme
- Svært mange i Norge har tilgang på billig eller gratis ved. Noe som kan gjøre det interessant å levere varme ut på fjernvarmenettet. Skal man klare å lage plusshus er det helt nødvendig at man er tilknyttet et nær eller fjernvarmenett, hvor en kan kjøpe og selge varmt vann. I stedet for å oppleve 27°C i stua så kan en tenke seg at energien går fra tanken og ut på fjernvarmenettet. Mange synes kanskje dette er utopi, teknisk er det ikke så vanskelig, jeg tror mer det er mangel på vilje til å samarbeide som er bøygen, avsluttet Knudsen i sitt foredrag

De nye tankene lanserer rett på nyåret
Oso Hotwater lanserer hele fem nye akkumulatortanker på nyåret. Av disse blir OSO EPTRC 400 den helt klart mest avanserte og komplette tanken.

Teknisk sjef David Zijdemans forventer seg mye av den nye serien, og har stor tro på at de nye tankene kan være et sterkt bidrag til å finne gunstige og fleksible varmeløsninger i både eksisterende og nye boliger.