Han forklarer at det er mange som må jobbe tett sammen for å kunne levere bygg med 0 feil. Dette er et satsingsområde for BundeBygg. Peder Økseter har ekstra fokus på to konkrete prosjekter, ett i Christian Kroghs gate og ett i Kirkegata, begge i Oslo.

-Prosjektet i Christian Kroghs gate vil vi ikke oppnå null feil. Der kom vi for sent inn. Men målet er å fjerne opp mot ca 80 prosent av det som vanligvis dukker opp som feil på tekniske anlegg ved idriftsettelse og overtakelse, forteller han.

Derimot er det full konsentrasjon på prosjektet i Kirkegata. Dette skal fremstå som et konkret eksempel på at det er mulig å levere 0-feil ved å gjøre alt riktig fra starten av.

Hans erfaring er at mange kommer slitne inn i nye prosjekter, fordi det har vært mye stress på grunn av problemer med idriftsettelse og overlevering ved et avsluttende prosjekt. Da er det godt å ta det med ro en stund, ikke mase og kjase den første tiden.

-Men, mener Økseter, dette blir feil. Det er nettopp ved starten av prosjektet at man skal kjøre hardt på, for å sørge for riktig fremdrift og trygghet mot slutten av prosjektet. Da vil man få de tekniske installasjonene til å fungere bedre, og uten feil.

Peder Økseter er utdannet VVS-ingeniør og gjennom jobben som energirådgiver og utvikling av software og hardware skaffet seg bred tverrfaglig erfaring på alle tekniske områder i et bygg

-Jeg har alltid syntes det har vært gøy med elektronikk og programvareutvikling. Og gjennom VVS-utdannelse og interessen for hardware og software skjønner jeg hvordan både elektro, ventilasjon, kjøling og varme henger sammen.

Han kom til BundeBygg for halvannet år siden, fra Evotek som er et rådgivningsfirma som tilbyr komplette tjenester innenfor energirådgivning, byggherretjenester og faglig teknisk rådgivning.

Veien mot 0-feil

Veien mot 0-feil hos BundeBygg er blant annet at teamet legger opp planer med 4-5 milepæler i løpet av prosjektet, hvor prosjektleder har full innsikt og må passe på å holde den planen.

For at prosjektledere skal forstå hvorfor milepælene i fremdriftsplanen er så viktig skal vi sette i gang opplæring på hvordan de tekniske anlegg fungerer. Hva som skal til for å prosjektere, teste og igangkjøre.

-Jeg opplever at mange ikke skjønner hvorfor tekniske anlegg ikke fungerer. Dette henger jo sammen med hvordan planer og fremdrift er lagt opp og gjennomført.

Bransjen er vant til å jobbe på sin særegne måte, den tekniske og teknologiske utviklingen har gått fort mot avanserte anlegg. Dermed har det ikke alltid vært lett å få kontroll på tekniske installasjoner, om vi skal forstå ham rett.

-Ved å gjøre ting på denne måten, ved at vi har snudd om på prosjektplanene, vil vi lettere eliminere feil. Men dette betyr også at vi må snu litt på arbeidsrutinene. Målet er at når vi drar fra byggeplassen, så skal vi være ferdig, sier Peder Økseter hos BundeBygg.

Han påpeker at det BundeBygg må forholde seg til i nye kontrakter er norsk standard NS3935 som fremhever dette med å ha en ITB-koordinator. Samtidig må BundeBygg også ha med standarden NS6450 – Prøvedrift av tekniske anlegg, inkludert SAT (Site Acceptance Test) og Breeam – Man 1, Teknisk driftsstart.

- Hva betyr dette for BundeBygg?

-Det stiller større krav til kvaliteten vi leverer på teknikk, og det blir enklere systemer for byggherren å kunne ”straffe” oss økonomisk, sier Økseter. Og avslutter med at løsningen er å ha fokus på dette og gjøre de riktige tingene fra dag én i prosjektet.